Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Experter på smide fortsätter satsa på framtiden

MCB Smide& Maskin började som en liten familjeverksamhet, som sysslar med plåt- och stålbearbetning och många olika former av smidesarbeten. Sedan starten har man vuxit, så attman idag har 20 anställda på företaget, med planer för ytterligare expansion. Företagets tjänster är väldigt eftertraktade. Nyligen har man bland annat gjort 520 nya balkongräcken för Stjärnhusen på Frölunda torg.

MCB Smide& Maskin grundades av Berth Walled för ungefär 20 år sedan på en gård i Romelanda utanför Kungälv. Några år senare blev företaget ett familjeföretag när sonen Christopher Toll började jobba på heltid. Företaget erbjuder i princip allt inom stålbearbetning och tillverkning av stålkonstruktioner. Man utför smidesbearbetning i samband med tillbyggnationer, renovationer och nybyggnationer, exempelvis i form av smidesräcken och konstsmide. Det breda utbudet av tjänster och den höga kompetensnivån gjorde att företagets tjänster snart blev mycket eftertraktade.
– Ända sedan starten har vi strävat efter att leverera med god kvalitet och tillgodose det kunden önskar. Hög flexibilitet och korta beslutsvägar gör att vi kan erbjuda korta leveranstider, men det är framför allt vår kunskap och kompetens som har gjort att vi har blivit så framgångsrika, säger Christopher, som idag är företagets VD.

Kompetensutveckling
Utbudet av tjänster är brett. MCB Smide & Maskin kan bocka, valsa och forma plåt enligt konstens alla regler och kundens önskemål. Man tillverkar, monterar och underhåller produkter av corténstål och corténplåt, två typer av produkter som blir allt vanligare. Trots att utbudet av tjänster redan är brett, jobbar man ständigt för att bredda utbudet. Under 2021 har man till exempel certifierat sig mot EN1090, vilket är för bärverkskomponenter av stål.

Prestigeprojekt
I takt med att verksamheten har vuxit har kunderna och upptagningsområdet blivit större. Man utgår fortfarande från Kungälv och vänder sig till både små och stora kunder från Stenungsund i norr till Kungsbacka i söder. Borås är den del av upptagningsområdet som man har sett mest ökning från den senaste tiden. Det senaste året har inneburit en rad prestigeprojekt för MCB & Smide. Man gjorde en byggnadsstomme åt Skanska, för deras projekt på Uggleberget i Hovås. På en mer lokal nivå designade, tillverkade och monterade man ett rondellkonstverk vid Swedish Match, där kommunen var beställare. Det största projektet under 2021 var nog tillverkningen och monteringen av 520 nya balkongräcken på Stjärnhusen på Frölunda torg.
– Vi vinner på att vi i princip kan göra allt som har med stål, smide, rostfritt och aluminium att göra, säger Christopher.

Satsar på framtiden
MCB Smide& Maskins tjänster blir alltmer eftertraktade, vilket gör att företaget kan sägas befinna sig i en ständig expansion. Den första stora expansionen av MCB Smide& Maskin kom 2013, när man anställde sina första medarbetare. Idag har man totalt 20 anställda på bolaget. Så sent som under första veckan 2022 fick man in en ny medarbetare. Utöver de anställda har man även fyra lärlingar från Mimers hus. Planen är att erbjuda samtliga praktikanter anställning efter de tagit examen.
– Vi söker regelbundet efter både erfarna och yngre förmågor för att få en så bra blandning som möjligt. Det utvecklar oss, säger Christopher.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson & Andreas Ziegler