Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Experter på bergsprängning och borrning

KPJ Bergarbeten jobbar op sidan av ett berg med att borra hål med en maskin.
Bergsprängning och borrning är KPJ Bergarbeten AB:s specialitet.
Företaget spränger berg för allt från villagrunder till stora väg- och industriprojekt. KPJ Bergarbeten vänder sig således till både privatpersoner, företag och myndigheter. Deras erfarenhet, höga kompetens och moderna maskinpark gör att de kan ta sig an mycket komplicerade uppdrag.

KPJ Bergarbeten är ett ungt företag som är experter på bergsprängning och borrning och som utgår från Hisings Backa i Göteborg. Företaget startades år 2012 av Kevin Linnér, som direkt anställde sin barndomsvän Robin Rudqvist, som fortfarande arbetar i företaget. Kevin Linnér är idag företagets VD och ägare, och han ser många fördelar med att driva eget företag. Vi träffar honom och medarbetarna på en arbetsplats på Hisingen, projektet heter Lefflers Park och här ska det byggas ett nytt kvarter med 80 hyresrätter, som ska vara klara under nästa år.
– Vi har fått i uppdrag att spränga 8 000 m3 berg som måste bort innan husen kan börja byggas. Samtidigt som jobbet här på Hisingen går i full fart har vi även ett annat spännande specialprojekt igång. Där ska vi spränga 40 000 m3 berg för utbyggnation av Högsbo specialsjukhus. Den stora utmaningen för det projektet är att vi spränger alldeles intill en av Göteborgs största vattenledningar som försörjer stora delar av Göteborg med vatten. Vi kommer därför behöva vajersåga berget intill vattenledningen för att säkerställa att ledningen inte kommer till skada, berättar Kevin Linnér.
KPJ Bergarbetens utveckling är lovande, vilket inte minst märks genom att de antagit många komplexa och krävande projekt med högt ställda krav, både för privatpersoner, företag och myndigheter. Företaget har redan stor erfarenhet.
– Vi har utfört över 100 projekt sedan vi startade, säger Kevin.

Personal med hög kompetens för komplicerade arbeten
Idag arbetar åtta personer på KPJ Bergarbeten, Kevin är VD och sprängarbetsledare, därtill arbetar fyra sprängarbasar och tre maskinförare på företaget.
– Både jag och Robin har erfarenhet av branschen sedan tidigare, då vi arbetat på annat sprängningsföretag, där också min far arbetade. Olyckligtvis skadades min far i en sprängningsolycka 2011 och fick då sluta arbetet. Den tråkiga händelsen med min far har fört med sig att vi alltid har högsta säkerhetstänk i alla arbetsmoment vi utför.
Kevin betonar att medarbetarnas betydelse för företaget är stor.
– KPJ Bergarbeten är ett familjärt företag och vi är väldigt måna om att alla medarbetare ska trivas och att det ska vara god stämning i företaget, säger Kevin.
Bland företagets projekt finns sprängningar inomhus, för villagrunder och stora väg- och industriprojekt, liksom borrning i många olika former, till exempel slitsborrning, borrning för stag, plintar, master och vindkraftverk.
– All personal har lång erfarenhet och rätt kompetens och utbildning för att kunna utföra komplicerade uppdrag. Vi utför alla typer av uppdrag när det gäller berg, till exempel bergssprängning, bergborrning, bergspräckning och vajersågning, säger Kevin.

Många fasta och återkommande kunder
KPJ Bergarbeten står för god säkerhet, effektivitet och kvalité genom hela processen. De är noga med att anpassa lösningarna efter kundens behov och önskemål.
– Idag utför vi 80 % av våra arbeten i tätbebyggda områden där det ställs extra höga krav, till exempel på att ljud- och bullernivåer måste följas. Vår maskinpark består därför endast av nya och moderna ljuddämpande borrtorn som klarar dessa krav. Våra borrvagnar är därtill utrustade med mätinstrument för att kunna säkerställa hög borrkvalitet. Vi använder den senaste tekniken med elektroniska sprängkapslar för bättre kontroll vid sprängningarna. Dessa sprängkapslar programmerar vi med datorutrustning för att skräddarsy varje sprängning.
Att KPJ Bergarbeten är en seriös aktör visar sig bland annat i att man har god kreditvärdighet enligt Soliditet samt UC samt innehar certifieringarna Kvalitetspartner 2019 och WW 2019, vilket står för värde, stabilitet och lönsamhet.
– Vi har många olika uppdragsgivare, till exempel stora byggföretag som Skanska, Peab och NCC och kommuner som Göteborgs Stad, men också privatpersoner. Vi antar främst arbeten lokalt inom Göteborg, men tar ibland arbeten utanför staden. Under åren har vi fått många fasta och återkommande kunder.
KPJ Bergarbeten vill fortsätta utvecklas i linje med den gedigna erfarenhet och kompetens man byggt upp. Kevin ser positivt på framtiden.
– Vi har som mål att alltid utföra våra projekt till hundra procent, med högt säkerhetstänk och noggrannhet i alla våra uppdrag. Det är också så vi vill ta företaget vidare, avslutar Kevin Linnér.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Lars Bengtson