Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ett helhetskoncept kring betongprefab

Industrilokaler, parkeringshus, skolor och bostadshus – oavsett byggprojekt är FNE Prefabmontage en viktig del av desamma. FNE monterar stommarna och står för ett helhetskoncept avseende allt från betongarbetet till svetsning och montering.

FNE Prefabmontage har specialiserat sig på att montera och resa betongelement i samband med olika byggprojekt. Det rör sig om ett helhetskoncept där företaget står för allt från betongarbetet till svetsning och montering. Med fokus på att hjälpa sina kunder att effektivisera montageprocessen har FNE Prefabmontage byggt ett starkt samarbete med betongleverantörer som Bohus Betong och Thomas Betong, samt arbetat med många av de ledande byggföretagen.
– Genom att vara involverade i planeringsstadiet kan vi skapa en smidig process som går i linje med produktionen och säkerställer att allt flyter smidigt. Vi jobbar med detaljerade tidsscheman och just in time-planering, men hjälper även våra kunder med exempelvis lyft av fönster och gips för att underlätta byggprocessen och minimera förluster, berättar David Forsberg, VD och grundare av FNE Prefabmontage AB.

Gedigen erfarenhet
David Forsberg är en branschveteran med en imponerande bakgrund inom betongprefab. Med mer än två decenniers erfarenhet har han utvecklat företaget till en framgångsrik konsult- och montagetjänst. David inledde sin karriär som betonggjutare i Ulricehamn 1996. Efter att ha arbetat sig upp i UBAB involverade han sig i planering och samarbetade med säljarna. Det var här han först kom i kontakt med montagedelen av branschen och insåg sin passion för densamma. Efter insatser i flera olika företag och byggprojekt beslutade han sig 2017 för att starta eget. En av Davids visioner var att erbjuda konsulttjänster för montageledare inom betongprefab. Hans certifiering som montageledare via Nord Cert utgjorde en stark grund för detta.
Idag sysselsätter företaget 16 anställda och tillhandahåller arbete för ytterligare fyra personer i två betonglag. Familjen är tätt sammanvävd med verksamheten, med Davids fru Annika och dotter Emilia som arbetar inom ekonomi och arbetsmiljö, och även deltar i arbetsmiljögruppen. Dessutom är Davids bror en viktig del av montagesidan.
– Att jobba med familjen ger en stark känsla av samhörighet i företaget, tycker David och berättar vidare att företaget jobbar företrädesvis i västra Sverige, men att de inte är främmande för att resa om uppdragen så kräver.
– Vi följer förstås våra kunder dit där våra tjänster behövs.

Stora projekt
FNE Prefabmontage har sedan starten varit involverat i en mängd nämnvärda projekt, inklusive höghusprojekt i Borås, flerfamiljshus i Göteborg och utmanande projekt som Stigberget i Majorna, Göteborg. De har även samarbetat med studenter och bidragit till projekt som Sveriges största djursjukhus.
– Vi har ett fullspäckat schema fram till 2025, bland annat ett kommande projekt i Malmö där vi under 37 veckor ska bidra med montage till två höghus med 19 respektive 13 våningar, samt två parkeringshus, berättar David Forsberg avslutningsvis.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson