Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En yrkesutbildning som leder till jobb

Elev på Fuab Yrkesutbildningar svetsar.

Fuab Yrkesutbildningar AB erbjuder attraktiva utbildningar inom el, VVS, industriteknik, svets samt larm och låsteknik. Företaget har en god kontakt med många företag, där eleverna är lärlingar och därefter ofta får jobb, och ett nära samarbete med branschorganisationerna. Lärarna har lång erfarenhet inom sina respektive områden och genom de praktiska utbildningarna kan eleverna få bra jobb inom branscher där det finns en stor efterfrågan. Nu söker Fuab Yrkesutbildningar fler goda samarbeten med företag.

Svensk Leverantörstidning träffar Kenneth Johansson, som grundade Fuab Yrkesutbildningar AB 1993. Utbildningen utgår från Åkarevägen i Falkenberg, och det är här vi ses.
– Jag är yrkesfiskare från början och arbetade med detta från att jag var mycket ung, tills jag skadade min rygg och fick sadla om till elingenjör. Efter min utbildning till elingenjör började jag arbeta på Falkenbergs Energi. Sedan fick jag en förfrågan från ett gymnasium i Varberg om att vara lärare och utbilda arbetslösa elektriker inom allmän elbehörighet. Detta tyckte jag var så roligt att jag därefter ville starta en yrkesutbildning. Utbildningen startades 1993 och redan då hade jag med mig Jan-Olof, som även idag är lärare på skolan. Vi vann kommunens upphandling för kunskapslyftet i Varberg, berättar Kenneth.

Många attraktiva inriktningar
Fuab Yrkesutbildningar började utbilda inom el och VVS och erbjuder idag även utbildningar inom larm och låsteknik, svets samt industriteknik. Sedan 2016 har man varit verksamma i Falkenberg, då man vann en upphandling i staden.
– Alla fem inriktningar innebär ett års utbildning. Vi hjälper eleverna att finna arbeten efter kurserna och 80 procent av våra nyexaminerade studenter får jobb direkt efter utbildningen. Företagen skriver lärlingsavtal med studenterna så att de blir färdigutbildade efter sin lärlingsperiod, säger Kenneth.
Idag har Fuab Yrkesutbildningar fyra lärare och 42 elever.
– Vi har fyra intagningar per år, i januari, mars, augusti och oktober. Alla våra lärare har liksom jag själv en lång erfarenhet från branschen och inom respektive område. Jag sköter driften på skolan vilket till exempel innebär kontakter med samarbetspartners, som ordnar praktik och arbeten, och kontakter med arbetsförmedlingen.Vi har även ett bra samarbete med Tigerns bemanning, som är till nytta när det kommer till att få ut eleverna på arbetsmarknaden. Även näringslivschefen i Falkenberg är en bra kontakt för oss. Vi vill erbjuda näringslivet bra personal, säger Kenneth.

Vill samarbeta med fler företag
Fuab Yrkesutbildningars elever kommer från ett stort geografiskt område, till exempel ifrån Kungsbacka, Hylte och Halmstad.
– Vi har inte någon klassundervisning utan låter eleverna jobba och lära sig självständigt. Eleven får arbeta i verkstaden och lära sig det praktiska direkt genom olika uppgifter och övningar. Genom dessa individuella studier blir eleverna mer sedda och hörda. Det är många nyanlända som går i skolan och sedan kommer direkt ut i arbetslivet, säger Kenneth.
Just nu söker Fuab Yrkesutbildningar samarbeten med fler företag för att kunna utveckla sin verksamhet ytterligare.
– Idag samarbetar vi till exempel med Bravida, Caverion, Falkenbergs Rör och Kalles Rör, för att bara nämna några. Vi har ett ramavtal med Falkenbergs Vuxenutbildning, som vi har ett bra samarbete med tillsammans med näringslivet i kommunen. Vi kan förbereda eleven för ett specifikt arbete på ett företag och skräddarsy kunskaperna. Vi har också ett samarbete med ATG, som nu levererar armering till Västlänken i Göteborg, här arbetar många från vår skola. Via migrationsverket har jag även hjälpt nyanlända människor att hitta bra jobb som uppfyller migrationsverkets regler. I framtiden vill jag fortsätta hjälpa elever till bra arbeten, avslutar Kenneth Johansson.

Intervju: Oliver Malm