Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En drivkraft för industriell utveckling i Dalarna

Med fler än 80 engagerade företag och stöd från organisationer som IF Metall, Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna har IUC Dalarna blivit en drivkraft för industriell utveckling i regionen genom att tillhandahålla tjänster inom produktionsutveckling, produktutveckling, kompetensförsörjning och affärsutveckling.

IUC Dalarna AB, grundat 1997, är ett aktiebolag som ägs av 40–50 företag och organisationer inom den metalltunga industrin. Företagets huvudsyfte är att stärka regionens näringsliv genom att tillhandahålla tjänster inom produktionsutveckling produktutveckling, kompetensförsörjning och affärsutveckling.
– Genom långsiktiga samarbeten och nätverk bidrar IUC Dalarna till att säkerställa en konkurrenskraftig och hållbar utveckling för industrin i regionen, berättar Bosse Lilja, som är VD för IUC Dalarna.

Kompetensförsörjning
IUC Dalarna arbetar nära industrin och har årligen kontakt med över 200 företag.
– Vi är en central länk mellan näringslivet, skolorna och företagen, säger Bosse.

Genom att identifiera industrins behov – från processoperatörer till tekniker – hjälper de företag att möta både dagens och morgondagens kompetenskrav. Bland annat har de genomfört utbildningssatsningar för över 200 industriarbetare i länet. Företaget engagerar sig även i att stärka industri och teknikprogrammen i regionens skolor. Samarbeten med gymnasier och högskolor, samt initiativ som teknikcollege, har lett till en förbättrad dialog mellan utbildningsinstitutioner och industrin.
– Detta har varit avgörande för att skapa långsiktiga lösningar och locka fler unga till teknik- och industriyrken, säger Bosse.

Affärsutveckling
IUC Dalarna AB är inte bara en partner för dagens företag utan också en viktig aktör för kommande generationer.
– Genom att förena näringsliv, skolor och samhället skapas en stark grund för regionens fortsatta utveckling, säger Bosse.

Utöver kompetensutveckling, fokuserar IUC Dalarna på produktionsutveckling, produktutveckling och affärsutveckling. De erbjuder stöd för små och medelstora företag i resan mot ökad effektivitet och hållbarhet.
– Företag får hjälp att analysera sina behov och delta i utvecklingsprojekt, där vårt omfattande nätverk spelar en nyckelroll, säger Bosse.

Med fler än 80 engagerade företag och stöd från organisationer som IF Metall och Teknikföretagen har Teknikcollege blivit en drivkraft för industriell utveckling i regionen.
– Vi är också delaktiga i nationella samarbeten och EU-projekt som syftar till att stärka den lokala industrin och säkerställa långsiktig tillväxt, berättar Bosse.

Med sitt arbete för ökad kompetens och industriell utveckling är IUC Dalarna en förebild för hur industri och utbildning kan gå hand i hand för att möta framtidens utmaningar.

Intervju: Lukas Fernholm