Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En blivande Rally-legendar

Mattias Adielsson på väg in i sin rally-bil.

Mattias Adielsson fyllde 30 i år, men är redan på god väg att bli en rally-legendar. En viktig del av detta är att hitta nya sponsorer, som vill följa med på hans spännande resa. När han inte är ute på banorna, driver Mattias, tillsammans med pappa Mats, Ekebäcks Motor/Autoexperten i Majorna i Göteborg. Där kan kunderna alltså få service på sin bil av ett riktigt rally-proffs.

Mattias Adielsson har rally och bilar i blodet. Hans pappa, Mats, drev en serviceverkstad i Torslanda och hade ett stort rally-intresse och tävlade flitigt. Mattias körde sin första go-kart när han var nio år gammal. Pappa Mats stöttade sin son helhjärtat och körde honom till tävlingar runtom i landet. Bara ett par år senare åkte Mattias på sin första tävling utomlands, då det bar av till Italien. Som sextonåring började han köra i ungdomsklassen med en gul Volkswagen Polo, som de hade byggt om till en rally-bil.
– Pappa var den bästa mentorn man kunde tänka sig. Han lovade att om jag tog mitt körkort på min födelsedag skulle jag få låna hans fullvärdiga rally-bil, berättar den idag 30-åriga Mattias.

Rally-mästare
Mattias lyckades få sitt körkort på 18-års-dagen. Redan helgen därpå bar det av till en tävling i Stockholm, där han körde sin pappas lånade bil. Mattias vann tävlingen. ”Lånet” av bilen blev permanent när Mats stolt lämnade karriären bakom sig för att stötta sin sons karriär. Mattias har under karriärenbland annatvunnit flera mästerskapsmedaljer varav 6 SM guld, EM brons och totalt 16 medaljer. Sedan 2011 har han tillhört landslaget. 2015–2016 började Mattias livnära sig på rally på riktigt, och nu bland annat med stöd från Ford England. Under ett VM under 2018, Svenska Rallyt, var han den bästa föraren som körde i privat regi. Rally kan vara en farlig sport. Som många andra rally-förare, har Mattias råkat ut för krascher, vilket resulterade i skador.
– Det blev en nyttig läxa efter alla framgångar. Jag blev ödmjukare inför min livsuppgift, men jag ger mig heller aldrig, berättar Mattias om motgångarna.

Letar sponsorer
Det går inte att förneka att Mattias Adielsson är en rally-förare med mycket talang, som är på god väg att bli en rally-legendar. Motorsporten är en ekonomiskt tuff sport. Det handlar dels om att skapa bra resultat, men även om att sälja in sig själv. Idag köper man plats i tävlingarna. Så talang räknas inte om man inte har sponsorer och pengar, Ju större tävlingarna är, desto större sponsorer och mer pengar behövs. Just nu letar Mattias efter nya sponsorer.
– Jag har en personlig relation till mina sponsorer och skapar gärna event, som att få följa med i rally-bilen, berättar Mattias.

Digital rally-mästare
Pandemin satte stopp för många olika verksamheter, inklusive rally-tävlingar. Inte ens detta satte stopp för Mattias, som började utveckla och bygga simulatorer när han inte kunde tävla med riktiga bilar. Dessutom kunde han tävla digitalt. Mattias ställde upp i en världsomfattande gaming-tävling. Men det måste vara stor skillnad på att tävla med en riktig bil och i en simulator, eller?
-Jag vann tävlingen. Nästa dag fick jag ett kontrakt med e-sports-team, säger Mattias.

Verkstadsmästare
Sedan 2019 äger och driver Mattias och Mats Adielsson även Autoexperten i Majorna i Göteborg. De två rally-entusiasterna går in med samma sorts engagemang även i denna verksamhet. Själva verkstaden har legat på Fotögatan i många år, men då utan att ingå i en kedja. En del av stamkunderna oroade sig för att priserna skulle höjas när verkstaden blev en del av en kedja. Mattias och Mats vet dock hur viktigt det är med bra relationer, vare sig det är inom familjen, med sponsorer eller med kunder i en bilverkstad.
– Vi lagar hellre än byter ut delar. 25 % av de inköpta delarna är dessutom begagnade delar. Sammantaget kan vi hålla ner priserna rätt mycket, berättar Mattias.

Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler