Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En av norra Europas största crossfit-anläggningar blir ännu större

CrossFit Mejeriet i Arvika är en av norra Europas största Crossfit-anläggningar. Tanken bakom verksamheten är att det ”är mer än träning”. Det är även ett sätt att umgås på olika sätt och vis. Man håller tävlingar flera gånger om året och har planer på att anordna event för konferenser och liknande. Detta kommer det finnas gott om utrymme för nu när man bygger ut sina lokaler, vilket kommer resultera i att man blir en av världens största crossfit-anläggningar.

Erik Nordlöf har jobbat med träning sedan 2007. Efter åtta år i branschen öppnade han ett eget gym med fokus på crossfit, som är en träningsform som allt fler upptäcker och uppskattar. De första lokalerna var på 50 m2 och låg i gamla ”Mejeriet”. Därför fick verksamheten namnet CrossFit Mejeriet. Man behöll namnet när man flyttade till större lokaler. Idag ligger man på Mötterudsvägen, där man har en av de största crossfit-anläggningarna i norra Europa.
– För många är träning en stor del av livet. Det finns många som flyttar till Arvika på grund av anläggningen. Det är otroligt kul att vi, tillsammans med andra företag från kommunen, kan skapa en rejäl attraktionskraft kring Arvika och sätta staden på kartan, säger Erik.

Från crossfit till en golf-simulatorer
Erik började med att fokusera verksamheten på crossfit. När hans verksamhet nådde framgångar, breddade han verksamheten. CrossFit Mejeriet har, utöver crossfit-delen, även en traditionell gymyta. Erik har en passion för träning och vet att alla tränar och aktiverar sig på lite olika vis. Detta är anledningen till att CrossFit Mejeriet även har en golfsimulator.
– Det var något medlemmarna efterfrågade, så vi fixade det. Även om det inte har något med crossfit att göra, skapar det varierande träning. Och det är ju exakt det träning handlar om; att skapa glädje, säger Patrik Gund, som är samordnare på CrossFit Mejeriet.

Blir en av världens största anläggningar
CrossFit Mejeriet ska bygga ut sin anläggning, vilket kommer göra att man har en av världens största crossfit-anläggningar. Utbyggnaden kommer resultera i större crossfit-ytor, en yoga-studio, en spinninghall och två padel-banor.
– Träning kommer bli tillgänglig för fler och glädjen kommer bli större, säger Erik med ett brett leende på läpparna.

Tävla och umgås
På anläggningens innergård ryms en 2500 m2 stor arena, där man arrangerar olika typer av crossfit-tävlingar. 2017 startade man upp en tävling man kallar Battle of Wermland, som man håller fyra gånger om året med över 1000 tävlanden från hela norra Europa. Nästa tävling kommer gå av stapeln 28-29 maj. Det är en av få tävlingar inom crossfit som livestreamas. Tävlingen heter ”masters” och är för tävlanden som är 35-60 år gamla. Man har även en mixklass i vilken män och kvinnor tävlar mot varandra i en öppen ålderskategori.
– Vi räknar med cirka 250 tävlanden, vilket är väldigt många för en sån här tävling. Tävlingarna är väldigt underhållande och har en härlig familjär stämning, vilket kanske också sporrar många att börja träna, säger Erik.

Patrik håller med om att tävlingarna har högt underhållningsvärde.
– Vi kan ta ut svängarna med tävlingarna, eftersom vi är på en mindre ort. I somras körde vi en Swimrun i Kyrkviken och Glafsfjorden, som innehöll fem löpsträckor med simning mellan varje löpsträcka. Det är väldigt roliga tävlingar för publiken att följa, säger han.

Erik, Patrik och de andra medarbetarna på CrossFit Mejeriet har planer på att utveckla event för företag, som kan komma till anläggningen för att kombinera konferenser med träningsläger.
– Företag kan komma hit och jobba samtidigt som man kan ta hand om sin hälsa, säger Erik om konceptet man jobbar på.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler