Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Elfordon som räddar liv

AF Handling är ett anrikt företag, som har sysslat med maskintillverkning i över 90 år. Idag fokuserar man på att tillverka och leverera elfordon inom segmenten industri, vård och utomhusmaskiner. Företaget har uppnått stora framgångar med ett akutfordon, som är försett med allt som krävs för att rädda liv vid ett hjärtstopp. Det rutinerade företaget kan leverera standardmaskiner inom sex veckor.

AF Handling kan spåra sina anor tillbaka till 1933 och har alltid sysslat med att tillverka maskiner. Som alla långlivade företag, har verksamheten utvecklats en hel del under åren. Idag sysslar man med elfordon inom segmenten industri, vård och utomhusmaskiner.
– Industrin är en stor kund. Fordonen används för allt från transporter mellan avdelningar till komponenttransporter och interna plock- och serviceuppgifter, berättar Norbert F.V. Ravnsbæk, som är företagets VD.

Räddar liv
Vårdsektorn är ett segment inom vilket AF Handling ser en stor ökning. Företaget har tagit fram ett slags akutfordon, som används på avdelningar på sjukhus. Vid hjärtstopp räknas varje sekund.
– Fordonen är försedda med allt som behövs för att rädda ett liv vid hjärtstopp.
Maskinen tas till patienten, så att akutläkaren och sjuksköterskan kan påbörja livräddande behandling så fort som möjligt, berätta Norbert.

Dessa små akutfordon har visat sig vara mycket populära. Ett universitetssjukhus har till exempel begärt ett fordon för varje våning i sjukhuset för att förkorta insatserna och öka patientöverlevnaden. Alla AF Handlings fordon kommer i standardutförande, men kan även anpassas efter kunders behov och önskemål. Akutfordonet kommer också att kunna användas på flygplatser.
– Dessa många olika anpassade fordon har levererats till Kastrup, där de används för att transportera bagagevagnar och gods och till diverse serviceuppgifter, berättar Peder Jensen, som är försäljningschef på AF Handling.

Peder tillägger att AF Handling har levererat många olika specialfordon till flygplatser i hela Europa.

Korta ledtider
Alla AF Handlings fordon är försedda med lämpligt batteripaket, laddare, handgas, akutbroms och en dödmanskontakt. Företaget har väldigt korta ledtider. De fordon som beställs i standardutförande kan levereras inom sex veckor Om kunden vill ha specialfunktioner eller andra former av anpassning förlängs leveranstiden med ytterligare 4–6 veckor. På AF Handling är man väldigt rutinerade. Norbert förklarar processen enkelt:
– Materialet kommer in hit till verkstaden och kapas och svetsas. När chassit är klart skickas det till målaren. Sedan monterar vi allt här i hallen och skickar det färdiga fordonet till kunden.

AF Handling har kunder över hela världen; man levererar bland annat sina produkter till Volvo på en internationell basis. Man ämnar nu utöka sin nordiska kundbas.
– Vi är glada att våra elfordon har blivit så uppskattade över hela Norden och att informationen har gått från mun till mun mellan våra kunder. Vi ser ett ökat nordiskt intresse och söker därför återförsäljare i Sverige, Norge och Finland, avslutar Norbert.

Text: Andreas Ziegler