Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Bilverkstad i Kågeröd expanderar

Kågeröds Bilverkstad har servat bilar i över 70 år. Sedan 2009 drivs verksamheten av Johan Ljung, som tog över efter sin far. Johan har lett verkstaden till nya framgångar, bland annat genom att erbjuda automatlådeservice. Nu har Johan stora planer på att expandera och kommer snart behöva anställa en mångsidig och självgående mekaniker.

Kågeröds Bilverkstad slog upp portarna på 50-talet och har således servat Kågeröds bilar i över 70 år. Idag drivs verkstaden av Johan Ljung, som mer eller mindre har vuxit upp i verkstaden. Johans pappa tog över verkstaden 1996 och drev den fram till 2008 när han hastigt blev sjuk. Johan och hans pappa delade samma framtidsvision om att Johan en dag skulle driva verksamheten vidare. Men det blev tidigare än tänkt. Johan var endast 23 år gammal när hans pappa dog 2009. Sedan hösten 2009 ägs och drivs verksamheten av Johan. Hans sambo, Liana, sköter kundmottagningen och det administrativa medan Johan har hjälp av två kollegor i själva verkstaden.
– Vi kan lösa det mesta som kunderna önskar ha hjälp med och vi ligger bra till prismässigt. Vi håller billigare priser än de stora märkesverkstäderna. Vi är måna om att behålla våra kunder och vår goda service, säger Johan.

Full service
Kågeröds Bilverkstad är anslutna till verkstadskedjan MECA, till vilken över 370 verkstäder är anslutna bara i Sverige. De flesta kunderna finns inom en radie på 10 mil. Verkstaden erbjuder det mesta inom bilreparationer och service, till exempel AC-service, hjulinställning, felsökning och diagnos. Man är inte bundna till något specifikt bilmärke utan utför service och reparationer på alla bilmärken, inklusive hybrid-bilar och elbilar. För däck har man ett samarbete med NDI i Lund och är anslutna till kedjan Superdäck, en kedja med över hundra fristående däck- och bil-verkstäder. Kågeröds Bilverkstad säljer däck, fälgar och har ett däckhotell.
– Däckhotellets kunder blir allt fler för varje år som går, så det behövs mer ytor för det ändamålet, säger Johan om framtiden.

Automatlådeservice
Under Johans ledning har Kågeröds Bilverkstad utvecklat en spetskompetens. Man har bland annat investerat i utrustning som gör att man kan serva automatlådor, vilket är lite ovanligt och väldigt populärt. Denna service utförs med hjälp av en automatlådesköljare. Med denna automatlådesköljare rengörs automatlådan, kylaren och omvandlaren med ett rengöringsmedel tillsammans med den gamla oljan. Efter detta fylls ny olja på medan den gamla töms ut, så att den nya oljan inte blandas med den gamla. Ett additiv tillsätts i den nya oljan.
– Kunderna som vill genomföra detta ökar ständigt. Många kommer från Skåne, men efterfrågan är stor även från andra delar av landet, säger Johan.

Expanderar
I dagsläget har Kågeröds Bilverkstad två liftar i verkstaden, där Johan för närvarande alltså har två arbetskollegor. När vi pratade med Johan 2021 berättade han om sina planer på att expandera. Nu har man kommit närmare detta mål.
– Vi har ansökt om bygglov för att bygga till en lika stor yta som vi har nu. Vi hoppas kunna börja bygga redan i början av nästa år om allt går som det ska med kommunen, berättar Johan.

Med dubbelt så mycket utrymme kommer man ha plats för två liftar till. Detta betyder i sin tur att man kommer ha behov av fler mekaniker i verkstaden. Planen är att anställa två mekaniker till framöver.
– I alla fall en av mekanikerna ska kunna komplettera vårt team. Det ska vara en fullfjädrad och självständig mekaniker, som kan sitt yrke och kan arbeta med flera olika varumärken och är intresserad av att lära sig mer. Vi erbjuder en rättvis lön och en säker framtid i en arbetsmiljö med sköna kollegor. Vi har roligt varje dag på jobbet. Det är viktigt att hitta någon som passar in och trivs i en sådan miljö, säger Johan.

Intervju: Alexander Lundström & Lex Thelin
Text: Andreas Ziegler