Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Anrika och moderna experter på jaktkläder

Swedteam i Länghem utanför Tranemo har en lång historia i klädbranschen och har funnits sedan 1919. Sedan 2015 drivs Swedteam av familjen Segerqvist. De gamla anorna kompletteras av ett modernt tänk; man vill alltid vara i framkant med den senaste tekniken i sina jaktkläder.

1919 grundade två bröder ett företag i Länghem utanför Tranemo som hette Bröderna Nymans. Familjen Nyman drev sedan företaget i tre generationer. På 70-talet bytte företaget namn och idag heter företaget Swedteam. 2015 köptes bolaget av Ulf Segerqvist, vars far började med konfektion redan 1947. Ulfs son, Robin, tog nyligen över driften av verksamheten och är därmed andra generationen Segerqvist att driva vidare Swedteam.
– Swedteam kommer förbli ett familjeföretag så länge jag får bestämma, säger Robin.

Robin håller hårt på traditionerna. Lokalerna i Länghem har byggts ut och renoverats i omgångar. Tanken är att fortsätta driva verksamheten från Länghem.
– Vi vill i största mån behålla vårt DNA, säger Robin.

Jaktkläder
Swedteam är en av de större aktörerna i Europa när det kommer till jaktkläder. De är ett av de äldsta varumärkena på marknaden och är därmed väletablerade. Utöver sina traditioner, satsar man även väldigt mycket på innovation och teknologi.
– Målet är att alltid ligga före våra konkurrenter. Våra produkter ska vara innovativa och ligga i teknologisk framkant, men samtidigt ha rätt pris och vara det familjära alternativet för våra leverantörer och kunder, berättar Robin.

Värmevästen Alpha Pro är Swedteams flaggskepp. Västen är ett typexempel på Swedteams produkter. Den har en genomtänkt och tilltalande design. Västen har en powerbank, som värmer upp den. Värmen kan styras från en app.
– Användningsområdet ska vara brett. Vi jobbar mycket med mode, teknologi och rätt prissättning, berättar Robin.

Neonordic och Desolve
Pro är bara ett exempel på innovationen man finner hos Swedteam. Tillsammans med en samarbetspartner har man tagit fram ett membran som heter Neonordic, som har tagits fram med nordiska väderförhållanden i åtanke. Membranet är tyst, mjukt och elastiskt och ger ett utmärkt skydd mot vind och väta samtidigt som membranet har en suverän andningsförmåga.
– Man kan hålla sig skyddad mot väder och vind samtidigt som det erbjuder hög komfort, kommenterar Robin.

Swedteam har även fått rättigheterna till Desolve, ett unikt kamouflage. Kamouflagemönster har länge baserats på människans syn. Desolve baserar sina mönster på djurens syn.
– Mönstret har gjort succé i Australien och Nya Zealand och kom till den europeiska marknaden för ett par år sedan. Det kommer finnas exklusivt hos oss på Swedteam, berättar Robin.

Europa som marknad
Swedteam har i dagsläget åtta anställda i Länghem. Många har arbetat här väldigt länge, vilket gör att kunskapen hela tiden blir större i företaget. Relationsbyggande är viktigt för Robin och hans medarbetare.
– Innan pandemin bjöd vi både in kunder och leverantörer till kontoret för att lära känna dem på ett personligt plan. Det är väldigt viktigt, säger Robin, som hoppas kunna börja träffa sina partners regelbundet igen.

Swedteam har hela Europa som marknad. Företagets nätverk av återförsäljare sträcker sig över hela Europa. Trots pandemin var 2021 ett rekordår.
– Vi kommer fortsätta expandera med återförsäljare ute i Europa, ta marknadsandelar och vara det trygga alternativet, avslutar Robin.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler