Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Allt för båten på Marstrands Varv

Marstrands Varv har ett stort utbud av tjänster för båten. Man reparerar och bygger om båtar och färdigställer nybeställda båtar på uppdrag av Nordic Marine. Vidare har man vinterförvaring och kan utföra diverse underhåll. Verksamheten går så pass bra att man nu söker 2-3 båtkunniga personer som vill jobba på ett modernt varv.

Göteborgsområdet har länge varit känt för sina fina skeppsvarv, bland annat på Eriksberg och Lindholmen. På Marstrand kan många av varven spåra sin historia 150 år tillbaka i tiden. Sedan 2014 ägs Marstrands Varv av Filip Rodén, som är uppvuxen i Marstrand och har haft mycket att göra med båtar hela livet. Mellan 2003 och 2016 drev han ett bolag som sysslade med båtkapell. Mycket har hänt sedan Filip tog över Marstrands Varv.Sedan 2020 har man en ny modern anläggning.
– När jag hade mitt tidigare företag var det många kunder som frågade om jag kunde lösa olika saker för deras båtar. Då jag har mycket kunskap om båtar och båtvärlden, kunde jag lösa det mesta. Så det blev naturligt att starta upp Marstrands Varv, då jag redan hade många kunder, säger Filip.

Allt för båten
Marstrands Varv har en bred verksamhet för båtar. Man bygger om och renoverar båtar och gör då allt från att slipa och lacka till att installera el-system, VVS-system och nya motorer.När det kommer till reparationer och service på båtar klarar man av det mesta, inklusive att utföra underhåll på systemen, som är väldigt avancerade på moderna båtar. Tack vare den stora kunskapen som finns inom företaget, får man arbeta med många försäkringsärenden. Marstrands Varv är auktoriserade för Suzuki, men ombesörjer de flesta märken som finns, exempelvis Mercury och Volvo Penta. Företaget har även ett samarbete med Nordic Marine, som skickar nybeställda båtar till dem. Man installerar då olika tillval innan båten levereras till slutkunden. Under vinterhalvåret erbjuder man vinterförvaring. Tanken är att båtentusiaster ska kunna lägga över skötseln på Marstrands Varv för att få mer tid ute på havet med båten.
– Efter varje säsong tar vi upp båten, servar den och rengör den, ja, allt som kunden vill att vi ska göra innan båten sjösätts nästa säsong, säger Filip.

Elmotorer
Varvsverksamheten på Marstrand har gamla anor, men på Marstrands Varv är man minst lika intresserade av framtiden som av det förflutna. Just nu håller man på med en satsning rörande elmotorer för båtar. Man har ett samarbete med Victron, ett företag som sysslar med marin elektronik, som sitter i Kungälv.
– Vi sätter ofta in elmotorer på äldre båtar på grund av miljöperspektivet. Ofta är det på snipor. Det fungerar väldigt bra, säger Filip.

Fler mekaniker behövs
Det går bra för Marstrands Varv. För tillfället är det Filip och en mekaniker som jobbar på företaget. Man kommer dock behöva förstärkning av 2-3 mekaniker till. Filip har fullt upp med att sköta driften av företaget, så en av dessa mekaniker skulle behöva ta ett stort ansvar i verkstaden. Med fler anställda på företaget, kan man utveckla tjänsteutbudet ytterligare.
– Vi kommer kunna åka ut till kunderna och arbeta på plats, säger Filip.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler