Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Bryggeripub för ölentusiaster

När entreprenören Ken Storfors, grundaren av Stotek AB, träffade Viktor Karlström föddes idén om att omvandla deras intresse för öl till skapandet av ett eget mikrobryggeri. Resultatet: Enagårds Hantverksbryggeri AB som snart också innefattar deras egen pub.

Entreprenören Ken Storfors, grundare av det framgångsrika företaget Stotek AB, som specialiserar sig på elinstallationer för privatpersoner, byggföretag och industrin, tar nu klivet in i en helt ny bransch. Tillsammans med förra grannen Viktor Karlström har han sjösatt Enagårds Hantverksbryggeri – ett mikrobryggeri och snart även en pub, beläget i Enköping.
Det hela började med att Viktor, som delade Kens intresse för öl, behövde hjälp med elarbeten.
– Samarbetet utvecklades snabbt till en gemensam satsning, vi läste på och fortbildade oss själva inom bryggeriteknik och började producera öl i ett 20 kvadratmeter stort utrymme. Efter en tid insåg vi att detta var något vi ville satsa på, och vi tog beslutet att vi ville börja sälja vår öl, berättar Ken.

Satsar på att öppna första kvartalet 2025
Snart föddes idén om att även öppna en pub. Projektet har fått stort stöd från kommunen, där ett effektivt samarbete hjälpte duon att snabbt få bygglov och serveringstillstånd. Den nya puben, som planeras öppna första kvartalet 2025, är ett uttryck för denna satsning. ”Dukat Bord”, som kommunen själv kallar det, är ett innovativt möteskoncept där alla beslutsfattare samlas för att snabba på processen och underlätta tillståndshantering.
Puben kommer att erbjuda ett varierande utbud av egenproducerad öl, med sex till tio olika sorter på kran. Allt från ljusa och mörka lager, stout och olika varianter av IPA till mer säsongsbetonade ölsorter. Det kommer också att finnas vällagad varm mat att förtära på plats. Puben får plats för cirka 38 matgäster och totalt 45 sittplatser inomhus men antalet matplatser kan expandera vid större bokningar. Det finns dessutom planer på en uteservering under våren eller sommaren 2025.

Kompletterar varandra
Unikt för projektet är att allt interiört, från bord och stolar till väggar och bar, byggs av Ken och Viktor själva med material från en nedriven ladugård på fastigheten, vilket ger lokalen en varm och inbjudande atmosfär samt ett hållbarhetstänk.
– Vi tänker brett och har till exempel även funderat på att kunna erbjuda hämtning och lämning av gäster med buss, vilket skulle göra det lättare för grupper och sällskap att besöka oss, säger Ken storfors, som tror att den nya puben har potential att bli en populär plats även för större tillställningar som fester, bröllop och julbord.
Han berättar att han och Viktor kompletterar varandra perfekt. Ken står för det tekniska och byggrelaterade, medan Viktor, med sin passion för mat och öl, ansvarar för driften av verksamheten.
– Vi kombinerar vårt intresse för hantverk, kreativitet och lokalt engagemang. Hela den här satsningen känns väldigt spännande, och vi tror att den har alla förutsättningar att slå väl ut, avrundar Ken Storfors.

Intervju: Johan Malm
Text: Örjan Persson