Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

En väletablerad samarbetspartner till svensk industri

Svensk industri har i Wenmec AB en väletablerad samarbetspartner beträffande tillverkning av komponenter, kompletta lösningar samt systemleveranser. I Wenmec tar man ett helhetsansvar som sträcker sig från idé och förstudie till inköp, tillverkning, montage och leverans.

Wenmec AB grundades i Kil 1983 efter en sammanslagning av Kils Industri AB och Wennbergs Mekaniska i Karlstad, och är idag kommunens största privata arbetsgivare. På huvudkontoret i Kil träffar vi bolagets VD Henrik Törnqvist som berättar att Wenmec länge var en renodlad mekanisk verkstad med fokus på svetsning och maskinbearbetning, men att man successivt har utvecklats till att fokusera på systemleveranser och kompletta produkter.
– Vi har utvecklats till en framträdande aktör inom tillverkningsindustrin och är kända för vår höga kvalitet och våra kundanpassade lösningar. Vi köper in komponenter från externa aktörer samt tillverkar en hel del i egen verkstad med efterföljande montage. Allt vi levererar är tillverkat enligt kundernas önskemål, säger Henrik Törnqvist.

Hög kapacitet
Wenmec AB har två helägda dotterbolag, Wenmec i Laxå och Wenmec i Nanjing som ligger i Kina och etablerades 2012. Totalt sysselsätter bolaget drygt 150 personer, varav merparten arbetar på anläggningen i Kil. Där företräder de en flexibel produktion med en omfattande och modern maskinpark, bestående av bland annat avancerade fleroperationssvarvar, svetsrobotar, arborrverk och traditionella svarvar, vilket säkerställer hög kvalitet och effektivitet i produktionen. Den höga flexibiliteten har möjliggjort att byggandet av en kundkrets till stor del bestående av världsledande större företag med global närvaro. De kan delas in i fyra områden: gruvindustri, försvar/säkerhet, marin samt övrig entreprenad. Henrik lyfter fram försvarsindustrin som en viktig framtidsbransch för Wenmec.
– Här ser vi möjligheter till nya avtal och samarbeten. Försvarsindustrin lär både växa och utvecklas framöver, och vi har redan idag ett betydande samarbete med kunder inom detta område. Vår del i detta samarbete är tillverkning av mycket avancerade och komplicerade produkter, berättar Henrik Törnqvist.

Vill bredda teamet
För att kunna möta den ökade efterfrågan och fortsätta växa söker Wenmec nu efter fler svetsare, maskinoperatörer och produktionstekniker. Företaget erbjuder även praktikplatser.
– Vi vill gärna anställa de som redan har erfarenhet och kompetens, men vi satsar också på att utbilda och rekrytera unga talanger. Praktikanter som visar framfötterna erbjuds ofta anställning, vilket skapar en stadig tillgång på kvalificerad arbetskraft. Vi har ett nära och bra samarbete med Brobyskolan i Sunne där ungdomar utbildas till industriarbetare och vi erbjuder praktik samt har anställt flera ungdomar efter avslutad utbildning, säger Henrik Törnqvist.
Han berättar vidare att en viktig del av Wenmecs strategi är att ha en platt organisation där alla medarbetare får vara delaktiga i utveckling och förbättringsarbete med mera.
– Vi vill att alla ska känna sig involverade och bidra till företagets utveckling. Detta inkluderar även satsningar på ledarutveckling för att säkerställa att alla chefer är välutbildade och kan stötta sina team effektivt, understryker Henrik.
Wenmec har dessutom investerat mycket i arbetsmiljön för att skapa en säker och trivsam arbetsplats. Uppgraderingar inkluderar ny ventilation, bullerisolering, LED-belysning och nya, moderna och utbyggda faciliteter. Företaget erbjuder också sina anställda fri tillgång till träning i KMTI:s lokaler i Karlstad. KMTI har sen många år även hand om vår företagshälsovård.

Stark tillväxt
Wenmec har under senare år haft en mycket stark tillväxt, inte minst tack vare ökade beställningar från gruvindustrin och nya kunder inom både försvarsindustrin och kunder som verkar inom segmentet demilitarisering.
– Gemensamt för våra kunder är att de värdesätter vårt helhetskoncept där vi som systemleverantör tar ansvar för inköp och logistiklösningar samt står för tillverkning med hög kompetens och lång erfarenhet inom planering och strategiskt inköp, säger Henrik Törnqvist och nämner i sammanhanget också det nära samarbetet med en ny kund i Karlstad som säljer lyftutrustning till hela världen och växer kraftigt.
– Där hjälper vi till med all vår kompetens i framtagning av ny lyftutrustning tillsammans med kund. Vår ambition är att fortsätta investera i produktionsutrustning och utveckla vår verksamhet. Vi står inför en spännande tid med många förändringar och stora möjligheter till expansion.

Intervju: Oliver Augustsson
Text: Örjan Persson