Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Vagntillverkarna från Vagnhärad

Inom sektorerna för vård och omsorg är Inpart Trading AB en sedan lång tid tillbaka viktig leverantör och samarbetspartner. Inpart Trading tillverkar vagnar och tillbehör för verksamheternas olika ändamål – innovativa lösningar med kvalitet som gör att de håller över tid.

Med säte i Vagnhärad tillverkar och säljer Inpart Trading vagnar och tillbehör för vård, omsorg, kriminalvård med flera. Det rör sig om olika typer av läkemedelsvagnar, anestesivagnar, journal-, akut-och stickvagnar, varav stickvagnen Tarett 6010/6010-4 är företagets storsäljare.
– Det är en liten, smidig stick/provtagningsvagn med tätslutande lådor som vi tog fram på grund avallt högre hygienkrav inom vården. Vi kan bygga den i flera olika utföranden och jobbar alltid med mottot att produkterna vi tillverkar ska hålla över lång tid, säger Birger Malmström, delägare tillsammans med partnern Katarina Andersson, och tillägger att företaget jobbar mycket med att hela tiden utveckla sina produkter.
Han berättar vidare att Inpart Trading sedan 2006 är en viktig partner och återförsäljareför det amerikanska företaget Ergotron, som tillverkar ergonomiska och mobila dataarbetsplatser.
– Det är en lyhörd och bra samarbetspartner med mycket kunskap. Vi bollar många idéer fram och tillbaka.

Nytt samarbete
Inpart Trading har nyligen också inlett ett samarbete med MedicSolution Nordic AB, ett innovativt företag som bland annat ligger bakom den ultramobila modulplattformen MAX24. Det rör sig om en fullt utrustad vårdenhet som uppfyller alla krav för civilvård, och som idag finns i operationsutförande. MAX24 är helt och hållet självförsörjande på el och vatten, den kan fraktas med lastbil, båt, flyg och tåg, och kan göras startklar på bara 15 minuter av en enda person.
– Vi fick kontakt med MedicSolution via SAMTIT där vi är medlemmar, och vars företagsmedlemmar ställer ut sina produkter i samband med återkommande event. På senaste kongressen i Göteborg i april blev vi uppvaktade i vår monter av MedicSolution som blev både intresserade och imponerade av våra vagnar. När MAX24 lanserades och visades upp under Almedalsveckan i Visby fanns våra vagnar på plats i modulen. Det känns förstås både roligt och stimulerande att få till ett samarbete med en både innovativ och framåtsträvande aktör som MedicSolution, säger Birger Malmström.

Gedigna bakgrunder
Birger Malmströms och Katarina Anderssons resa började 2004 när de tillsammans tog det modiga steget att lämna sina stabila karriärer för att bli företagare.
– Vi sydde ihop en affärsplan, gick till banken, lånade till nocken på huset och köpte företaget tillsammans, berättar de med ett skratt.
Med mer än 20 års erfarenhet som tekniker och sektionschef vid medicintekniska avdelningen på Huddinge Sjukhus hade Birger redan haft kontakt med Inpart Trading genom företagets tidigare ägare.
– Jag hade genom åren och i min roll haft flera idéer till produkter som också lanserades på marknaden av den tidigare ägaren, säger Birger och berättar att han och Katarina, trots flera erbjudanden om att ta över företaget, valde att ta steget först 2004.
– Då kände vi oss redo fullt ut. Jag såg ett ökat behov på marknaden för läkemedelsvagnar som kopplas ihop med laptops för att dokumentera i medicinjournaler. Jag insåg också potentialen för produkttypen tack vare digitaliseringen inom vården och behovet av specialvagnar som helt anpassas till specifika utrustningar och verksamheter, säger Birger.
Katarina, med sin bakgrund som narkos- och intensivsjuksköterska, och erfarenhet från klinisk forskning på Astra Zeneca, bidrog å sin sida med ovärderlig kunskap och många insikter.

Förändringsprocess
Liksom Birger anser Katarina Andersson att framtiden ser ljus ut för Inpart Trading.
– Vi har avropsavtal med flera regioner i Sverige och strategiska samarbeten med företag som La Pastilla i Spanien och Beckmans Solutions i Norge. Vi genomgår nu lite av en förändringsprocess i företaget och kommer att arbeta mer strategiskt med marknadsföring i olika forum, säger Katarina.
De känner av konkurrensen men framhåller att deras gedigna kunskap om produkterna och att de kan anpassa och bygga vagnmodeller efter beställning är några av företagets främsta styrkor. Ödmjukheten har de dock behållit, trots företagets framgångar.
– Vi har aldrig riktigt slagit oss för bröstet och hävdat oss, fast vi har god grund till att göra det, avslutar Katarina och Birger med ett skratt.

Intervju: Johan Malm
Text: Örjan Persson