Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ramirent är mer än maskiner

Ramirent är den ledande leverantören av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri. Här kombineras kunskap och service med de bästa maskinerna marknaden har att erbjuda. Det är ett koncept som attraherar såväl privatpersoner som stora byggföretag.

Ramirent etablerades redan i mitten av 50-talet och har sedan dess haft en stadig utveckling. Sedan förvärvet av Stavdal i oktober 2019 är Ramirent landets ledande leverantör av uthyrningslösningar för byggsektorn och övrig industri, med ett 90-tal kundcenter från Kiruna i norr till Ystad i söder. Sedan några år tillbaka ägs bolaget av franska Loxam som i sin tur är Europas största uthyrningsföretag. Ramirent finns representerat i nio länder.
De beskriver sig själva som ett framåtsträvande serviceföretag med det uttalade målet att hjälpa sina kunder att öka såväl säkerheten som effektiviteten ute på arbetsplatserna. Det är en formulering som även Anna Möllberg, platschef i Karlstad, gärna skriver under på.
– I den ständigt föränderliga bygg- och anläggningsbranschen står vi som en pålitlig och innovativ aktör. Vi har byggt en verksamhet som kombinerar flexibilitet, expertis och ett starkt kundfokus. Som en lokal maskinuthyrare med storföretagets resurser i ryggen ägs våra maskiner centralt, vilket innebär att vi kan flytta maskiner enheterna emellan för att täcka olika behov, säger Anna Möllberg.

Brett koncept
Beträffande uthyrning av maskiner och utrustning står Ramirent för ett synnerligen brett utbud. De hyr ut allt från anläggningsmaskiner, såsom grävmaskiner, hjullastare och teleskoptruckar, till byggställningar, markvibratorer, motorsågar och skruvdragare.
Ramirent står också för ett komplett koncept kring fallskydd i samband med takarbeten och andra arbetsinsatser på hög höjd, samt väg- och trafikavstängningslösningar vid vägentreprenader. Ramirent kan även erbjuda etablering av byggbodar med mera på plats hos kunderna.
Anna Möllberg lyfter också fram Ramirents utbildningsinsatser som sker inom ramen för Ramirentskolan. Där utbildar de till exempel inom fallskydd, lift och truck, heta arbeten, arbete på väg och ställningsbyggnation. Utbildningarna genomförs antingen på plats i kundcentret eller vid behov ute hos företagen.

Gemenskap bygger framgång
Det breda konceptet representeras i Karlstad av cirka 25 anställda.
– Vi har flertalet medarbetare som har jobbat hos i många år så det finns mycket kunskap och erfarenhet, detta i kombination med bra stämning och en fin gemenskap där vi ställer upp för varandra gör att vi kan erbjuda kundservice på en mycket hög nivå, säger Anna Möllberg.
Just företagets kundfokus är något som Anna gärna lyfter fram som en av nycklarna till dess framgång. Varje vecka arrangeras kundaktiviteter.
– Vi anordnar till exempel torsdagsfrukost och andra kundaktiviteter där kunderna kan träffa teamet och diskutera sina behov och projekt. Det är viktigt att våra kunder känner sig välkomna och att de vet att vi bryr oss om dem. I kombination med effektiv logistik och snabb problemlösning blir vi en uppskattad partner för våra kunder.

Tydliga ambitioner
I Ramirent strävar de ständigt efter att ligga i framkant när det gäller innovation och hållbarhet. Bolaget investerar kontinuerligt i nya maskiner, inte minst med miljön i åtanke, varför många av Ramirents maskiner finns med batteridrift, till exempel markvibratorer, last- och grävmaskiner.
– Hållbarhet är viktigt för oss, vi letar alltid efter nya sätt att förbättra våra insatser och minimera miljöpåverkan, säger Anna.
Hon har en tydlig vision om vad hon vill att Ramirent ska stå för framöver.
– Vi vill vara det självklara valet för maskinuthyrning i Karlstad, men också en attraktiv arbetsplats där medarbetare trivs och utvecklas. Vi tror på samarbete, både internt och med våra kunder. Genom att arbeta tillsammans kan vi nå våra mål och fortsätta växa.

Intervju: Lukas Fernholm
Text: Örjan Persson