Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Transport och logistik med miljömedveten och effektiv teknik

Två gröna lastbilar från EliaExpress.
Såväl små som stora aktörer inom allt från bygg och anläggning till lager och industri har i EliaExpress en kostnadseffektiv transport- och logistikpartner. Företaget har lång erfarenhet av allehanda transporter med kringtjänster i såväl närområdet som längre bort. Med en modern maskinpark och hög servicemedvetenhet tar man fram optimala logistiklösningar, samtidigt som man satsar på miljömedveten teknik och återvinning.

Vi träffar Håkan Nilsson, tidigare VD på EliaExpress, och Fredrik Roman, som tog över Håkan Nilssons roll i januari och då blev affärsområdeschef i Halmstad. EliaExpress har ett centralt läge i Halmstad, väl lokaliserat vid E6:an. Företaget bildades 1997 när Halmstad Express övertog Bröderna Eliassons Åkeri. Anorna går dock ända tillbaka till 1942, då en ekonomisk förening startades. Håkan Nilsson kom in som delägare redan 1985 och har varit med på en stor del av företagets resa.
– Idag är vi omkring 120 personer sysselsatta i företaget, och vi har mycket erfarenhet och kompetens när det gäller transporter med kringtjänster. Vår nya ägare är ett skånskt företag som heter Norrvidinge. Jag kommer att vara produktionschef medan Fredrik Roman blir affärsområdeschef i Halmstad. Norrvidinges mål är att utveckla EliaExpress i Halland. Idag omsätter vi 160 miljoner och det är bra att vi får in starka ägare med tydliga mål för hur vi ska utvecklas. Det handlar till exempel om att hitta nya kunder och bredda verksamheten, säger Håkan.
EliaExpress hanterar transport och logistik inom områdena bygg och anläggning, entreprenad, miljö och avfall, industri och lager samt tunghantering. Man verkar främst i Halmstad med omnejd, men trafikerar hela landet och kan även utföra arbeten utomlands. De arbetar både med uppdrag efter beställningar, och med långsiktiga avtal.

Verkar i ett expansivt område
EliaExpress står för kompetens och kundfokus och erbjuder servicemedvetna och flexibla åkare som har specialkunskap när det kommer till att lösa logistikflöden. Företaget är stora inom containerhantering, transportering och hantering av byggavfall och inom lastbilskranar, där man erbjuder allt från små till mycket stora kranar. Håkan berättar att EliaExpress har en återvinningsanläggning på hela 8,5 hektar.
– Vi har ett avtal med kommunen där vi tar in allt avfall från deras återvinningscentral. Det material som vi inte kan återvinna skickar vi till fjärrvärmeverk i Kristinehed. Och så tar vi hand om och återvinner metaller, byggavfall, skrot, sand och grus, säger Håkan.
Fredrik Roman berättar vidare att hela regionen inklusive Göteborg är ett expansivt område.
– Infrastrukturen i Göteborg måste hela tiden korrigeras och det gör att vi får väldigt mycket arbeten. Ju mer som byggs, desto mer får vi att göra. Också i Halmstad finns en bostadsbrist, det är samma problem på många platser i Sverige. Jag tycker att vi måste ändra vårt sätt att bygga så att ungdomarna har råd att flytta in, säger Fredrik som ser mycket positivt på framtiden för EliaExpress.
– Om tio år har EliaExpress har vuxit ordentlig. Då är vi den självklara underentreprenören med miljömedveten teknik. I byggprocesser vill vi vara den givna underleverantören. Vi ska fortsätta utvecklas tillsammans med Norrvidinge och ta vår verksamhet vidare, säger Fredrik.
Oavsett transportbehov kan EliaExpress ta fram en optimal lösning.
– Det behövs bara ett samtal, sedan kan vi lösa allt inom transport och ta med oss det som ska återvinnas tillbaka. Vi är ett väldigt familjärt bolag och vi letar alltid efter riktigt duktig personal. Våra kunder vet att de får kvalité när de vänder sig till oss, och ett arbete utan störningsmoment och stillestånd. Vi levererar resultat och våra nöjda kunder är det bästa intyget på vårt arbete, avslutar Håkan Nilsson och Fredrik Roman.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Peter Hägg