Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Volvo Lastvagnar har levererat sina första eldrivna lastbilar i Sydamerika

Volvo Lastvagnar har levererat åtta tunga elektriska lastbilar till kunder i Brasilien, Chile och Uruguay. Dessa order är Volvos första på utsläppsfria lastbilar till Sydamerika.

Volvo Lastvagnar fortsätter att ta sig in på nya marknader med sina batterielektriska lastbilar. Företaget har nu levererat sina första tunga eldrivna lastbilar till Sydamerika till kunder i Brasilien, Chile och Uruguay. Därmed har Volvo sålt elektriska lastbilar till kunder på sex kontinenter och i 45 länder.
Det finns ett växande intresse bland transportföretag i dessa länder att gå över till mer hållbara transporter, något som orderna visar på. Brasilien är en viktig marknad för Volvo Lastvagnar, 2022 levererade Volvo 26 159 lastbilar till kunder i Brasilien.
– Många åkerier i Sydamerika har höga ambitioner när det gäller utsläppsfria transporter, och vi är stolta och glada över att ha blivit utvalda att stödja våra kunder när de nu börjar sin elektrifiering. Vi tror att fler transportföretag snart kommer att följa efter, säger Wilson Lirmann, VD för Volvo Lastvagnar i Sydamerika.

Två modeller
I Brasilien kommer Reiter Log, en av de största logistikoperatörerna i landet, att använda fem lastbilar av modellen Volvo FM Electric på olika rutter. Lastbilarna kommer att leasas genom Volvo Financial Services. I Chile har de två företagen SQM och El Libertador satt varsin Volvo FH Electric i trafik. I Uruguay kommer en Volvo FM Electric att användas av Bitafal.
De eldrivna versionerna av Volvo FH och Volvo FM kan ha en totalvikt på 44 ton. Lastbilarna har en räckvidd på upp till 300 kilometer på full laddning.

Komplett program av eldrivna lastbilar
Volvo Lastvagnar var den första globala tillverkare som startade serieproduktion av ellastbilar 2019. Idag har företaget ett brett sortiment med totalt sex eldrivna modeller som täcker allt från stadsdistribution och sophantering, till stadsnära och regionala transporter. Volvo Lastvagnar har som mål att 50 % av den globala försäljningen av nya Volvolastbilar ska vara elektriska år 2030.

Källa: Volvo Trucks