Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Vem vill inte tjäna pengar när man sover?

Kapitalgruppen i Skandinavien AB är ett företag som tillhandahåller investeringsrådgivning och försäkringsförmedling. De hjälper sina kunder med deras sparande. Man lever efter devisen ”Vem vill inte tjäna pengar när man sover?” Tanken är att hjälpa människor att spara på sina egna villkor och uppnå den frihet som kommer med en stärkt ekonomi.

Kapitalgruppen i Skandinavien AB grundades 2010 av fyra delägare, som alla är kvar i företaget än idag. Stefan Norrsell var en av initiativtagarna till grundandet av bolaget. Han har alltid haft ett stort intresse för aktier.
– Jag kände att jag är mer av en entreprenör än en planerare, så därför utsågs Teodor Dencker till VD. Vi har en fantastisk balans i ägargruppen, säger Stefan.

Samtliga av de 10 anställda på Kapitalgruppen har ett genuint intresse för aktiehandel.
– Vi är som ett kamratgäng. Vi har roligt och trevligt tillsammans. Sedan starten har endast en person slutat och det var på grund av en flytt, berättar Stefan.
Kapitalgruppen sitter idag i anrika Ramlösa Wärdshus. Man har även en filial i Malmö.

Seminarier för nya kunder
Kapitalgruppen tar in kunder som har ett sparkapital på minst 100 000 kronor. Potentiella nya kunder bjuds in till ett externt seminarium med föreläsare, då de även bjuds på räksmörgås och dricka. Kunder blir därefter inbjudna till ett enskilt möte
där man går igenom kundernas ekonomi och ser vad man kan göra för att förbättra den. Man ser vart kunden vill komma med sitt sparande och inom vilken tidshorisont. Pengarna placeras sedan i antingen fonder, aktier eller obligationer.
– Det ligger i vårt intresse att kunderna ska vara nöjda med oss, så att de stannar kvar, vilket oftast är fallet. Vi har väldigt lojala kunder, somliga har vi haft sedan vi började, berättar Stefan.

Vem vill inte tjäna pengar när man sover?
När man pratar om aktier och liknande måste man alltid prata om risker, vilket är av största vikt för Kapitalgruppen när de pratar med sina kunder.
– Vi gillar inte riskmässiga placeringar, utan vi vill ha långsiktiga och trygga placeringar, förklarar Stefan.

Hela tanken med Kapitalgruppen är att ge kunderna ekonomisk trygghet, att få en stärkt ekonomi, vilket gör att man kan sova lugnt om nätterna.
– Vi lever efter devisen ”vem vill inte tjäna pengar när man sover?”, säger Stefan.

Frihet och glädje
Stefan menar att aktiesparande inte handlar om girighet eller att kunna köpa prylar. För Stefan och de andra på Kapitalgruppen handlar det om att få den frihet som kommer med en stärkt ekonomi.
– Det bästa jag vet är när vi har haft en plan för en kund under 10 år och ser hur deras dröm förverkligas. Det är en mäktig känsla att se deras glädje när de har nått målet, säger Stefan.

Med tanke på den kompetens och den passion som finns i Kapitalgruppen, skulle man kunna växa hur mycket som helst och expandera kraftigt. Expansionsplanerna går dock i linje med hur de placerar sina kunders pengar; man ämnar skynda långsamt och växa med en anställd om året.

Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler