Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Värmlänningarnas expert på stenläggning och markarbeten

Det blir allt vanligare med sten i såväl privata trädgårdar som offentliga miljöer. En expert i sammanhanget är Markservice i Värmland AB som har lång erfarenhet av professionella stenläggningsentreprenader. Företaget är samtidigt en gedigen aktör när det gäller mer traditionella markarbeten.

Det är Marcus Jonasson som driver Markservice i Värmland AB, ett företag han startade efter att ha jobbat som stenläggare för en större firma i nio år.
– När barnen hade vuxit upp kände jag att tiden var inne för att starta eget. De två första åren blev det mestadels stenläggning för privatpersoner, men när min bror Mattias kom in som delägare breddade vi både personalstyrkan och verksamheten. Då gick vi från att vara ett nischat stenläggningsföretag till en bredare markentreprenör. Idag jobbar vi till exempel även med husgrunder, dränering och avlopp, berättar Marcus Jonasson.
Det är dock alltjämt stenläggning för såväl privatpersoner som offentliga miljöer som är företagets främsta specialitet. Marcus har för ändamålet investerat i en stenläggningsmaskin som lägger en hel kvadratmeter sten i taget och upp till hundra kvadratmeter i timmen. Detta att jämföra med manuell stenläggning som normalt når upp till 20-25 kvadratmeter om dagen.

Behöver fler stenläggare
I Markservice i Värmland jobbar man med ett tydligt kundfokus.
– Vi gör allt för att våra kunder ska bli nöjda, en bra kommunikation under hela byggtiden, från början till slut, leder alltid till en nöjd kund. Det, i kombination med vår allt starkare bredd, har byggt ett gott rykte här i närområdet där vi har många uppdrag, framför allt inom stenläggning men även inom anläggningsarbeten, säger Marcus.
Han konstaterar dock att den växande efterfrågan på företagets tjänster också ställer allt högre krav på den i dagsläget tio man starka personalstyrkan. Denna, säger Marcus, behöver förstärkas, framför allt med fler stenläggare.
– Faktum är att mer eller mindre vem som helst kan jobba med detta så länge de är arbetsvilliga, har en vilja att lära sig och hög arbetsmoral. Även om det rör sig om ett fysiskt jobb behöver man inte vara stark för att klara av det, påpekar Marcus.

Varierande projekt
Markservice i Värmland har genom åren utfört en mängd intressanta uppdrag. Företaget ligger till exempel bakom ytskikten på den nya idrottsanläggningen på Sannafälten i Karlstad där man jobbade som underleverantör åt NCC ihop med en annan stenfirma. På torget i Kils centrum har Marcus och hans medarbetare också varit med och utfört sten- och markarbetena, och vid den nya Vikstaskolan bidrog de med markarbeten.
– Beträffande ett av torgen i Kils centrum erbjöd jag mig att rita ett förslag på utformning i stället för att uppdragsgivaren behövde anlita en arkitekt. Kilsbostäder köpte idén och vi fick totalentreprenaden för jobbet, berättar Marcus avslutningsvis.

Intervju: Lars Nordin
Text: Örjan Persson