Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Världsledande leverantör av högkvalitativa kablar

Två medarbetare på NKT ute i skogen.

För energisektorn har NKT AB länge varit en synnerligen viktig samarbetspartner. NKT är en av de världsledande leverantörerna av kablar med ett koncept som spänner över såväl utveckling som tillverkning.

NKT utvecklar, tillverkar och säljer högkvalitetskablar, tillbehör och lösningar för elnät, byggsektorn, industri, samt till förnyelsebart. På Källviksvägen i Falun ligger NKT:s toppmoderna anläggning för produktion, utveckling och testning av kablage. Företaget grundades så tidigt som 1888, som Sieverts Kabelverk, vilket senare ingick som en del av Ericsson AB och slutligen, 2013, blev en del av NKT-koncernen.
I anläggningen tillverkar man högkvalitativ installationskabel, 1kV-kablar, mellan- och högspänningskablar upp till 170 kV och kablar för telekombranschen.
– Totalt förfogar vi över en produktportfölj bestående av fler än hundra olika kablar fördelade på olika användningsområden, berättar Andreas Westholm som är Plant Director i Falun.
Global aktör
NKT är en stor aktör även på det globala planet, med en total omsättning på cirka 1,5 miljarder euro för de tre affärsområdena Applications, Solutions samt Service & Accessories. Anläggningar finns i bland annat Tjeckien, Tyskland, Danmark och Sverige. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn. För närvarande arbetar NKT aktivt med att expandera i framförallt Östeuropa och Nordamerika, nyligen etablerades verksamheten i Dallas.
I Falun sysselsätts cirka 250 personer fördelade mellan allt från produktion till försäljning och finans. Produktionsytan motsvarar hela sju fotbollsplaner och längden kabel man producerar årligen hade räckt fyra varv runt jordklotet. Årligen skeppas 40 000 ton kabel ut från fabriken, och leveranserna av kablaget kan NKT:s kunder enkelt följa genom ett spårningssystem.
Kvalitet och pris
NKT i Falun är en betydande leverantör på den inhemska marknaden med en mängd större aktörer som kunder.
– Våra produkter är starkt förknippade med kvalitet och en bra prisbild, vilket vi kan upprätthålla tack vare lång erfarenhet och de fördelar man får av att vara en stor aktör globalt, säger Andreas Westholm.
Han lyfter fram det stora flaggskeppet AXAL-TT som NKT lanserade 3.0-versionen av under första kvartalet 2019. Det är tredje generationen av Sveriges mest sålda mellanspänningskabel, avsedd för fast förläggning i mark, vatten och rör, med extra slagtålig flerskiktsmantel. Kabeln är montagevänlig även vid låga temperaturer och är tillverkad av material för enkel återvinning.
Research: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson