Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Välrenommerat stenhuggeri söker erfarna stensättare

Sohlbergs Stenhuggeri i Kristinehamn firar 50 år i branschen nästa år. Det välrenommerade företaget har bred kompetens inom stenarbete och gör allt från stensättning och plattsättning till markarbeten och gravstenar. Man har även startat upp Sohlbergs Bygg, vilket breddar utbudet av tjänster ytterligare. För att klara av fortsatt tillväxt söker man nu erfarna stensättare som gärna får kunna snickerihantverket.

Sohlbergs Stenhuggeri grundades 1973 av Sten Sohlberg, som finns kvar i företaget än idag. Förra året lämnade han över VD-rollen till sin son, Peter. Företaget har en bred kompetens inom stenarbete och arbetar bland annat med produktion, stensättning, plattsättning, bänkskivor, gravstenar och kantsten.
– Det finns mycket kunskap och lång erfarenhet samlad här. Vi utför stenhuggeriets konst professionellt och är noga med kundkontakten, säger Sten.

Bred kundbas
Solhbergs Stenhuggeri tar sig an både små och stora projekt. Bland kunderna finner man kommuner och byggföretag, men även privatpersoner. Företaget utgår från Kristinehamn och många av kunderna finns i Värmland, men man utför även arbeten längre bort, exempelvis i Dalarna och Norrland. Ett större projekt som Sten och Peter nämner ägde rum i Sundsvall, där man lade tusentals kvadratmeter av bland annat gatsten, kantsten och plattor vid genomfarten nära casinot. Under 2019 och 2020 arbetade man på ett projekt i Skövde, där man satte cirka 3000 m² stenar och granithällar vid Hertig Johans Torg.
– Vi utför även en del så kallade kulturarbeten, vilket innebär arbeten på kyrkor och slott, berättar Peter.

Insatser
I dagsläget sysselsätter Solhbergs Stenhuggeri 25 personer. Högsäsongen är under sommarhalvåret. För att hålla arbetsgruppen sysselsatt även under vinterhalvåret har Peter startat upp Sohlbergs Bygg, som ska mura miljövänliga hus, vilket är en insats för framtiden. När vi möter Sten och Peter i mitten av mars har Peter precis kommit tillbaka från en resa ner till Ukraina, dit han levererade två fulla busslaster med proviant och förnödenheter. Peter är noga med att påpeka att hans främsta insats var att få ner allt till Ukraina.
– Förnödenheterna och provianten kommer från privatpersoner och företag i Kristinehamn, säger han.

Erfarna stensättare sökes
För närvarande tar man in offerter från leverantörer för den nya verksamheten med Sohlbergs Bygg. Man beräknas få mycket jobb framöver. För att klara av en fortsatt tillväxt söker man nu aktivt nya medarbetare. Man letar efter erfarna stensättare som gärna även får kunna snickerihantverket.
– Vi har en arbetsplats med god stämning, bra gemenskap, variationsrika arbetsuppgifter och väldigt duktiga handledare, säger Sten.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Andreas Ziegler