Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Välrenommerad Östgötabyggare 50-årsjubilerar

Byggprojekt med lusthus av Byggnads AB Jarledal & Svensson.

Med 50 år i branschen finns det kunnande och kompetens så att det räcker och blir över i Byggnads AB Jarledal & Svensson. Den välrenommerade byggfirman åtar sig allt från mindre serviceinsatser till komplett nybyggnation och har sedan starten legat bakom en mängd uppskattade projekt i hemorten Kisa med omnejd.

Lars-Göran Jarledal startade den egna firman Byggnads AB Jarledal & Svensson 1972 då han köpte ett befintligt byggföretag och gav det sitt nuvarande namn. Det närmar sig med andra ord 50-årsjubileum i firman vars stolta traditioner numera förs vidare av sonen Fredrik. Vi träffar honom i de egenägda lokalerna i centrala Kisa där Fredrik berättar att han varit verksam i bolaget sedan han var tolv år och började sommarjobba hos sin far. Så snart han gått ut högskolan 2001 började han arbeta på heltid i företaget och var verksam ute på fältet ända tills för cirka fem år sedan då pappa började trappa ned och han själv fick ta ett större övergripande ansvar. Familjeprägeln understryks av att även Lars-Görans fru är aktiv i företaget med ansvar för administration.

Totalentreprenör
Byggnads AB Jarledal & Svensson utför allt som rör byggnation.
– Vi utför såväl servicearbeten som om- och tillbyggnation samt nybyggnation av hus, industrier och lantbruk. Vi kan ikläda oss rollen som totalentreprenör och ta ett helhetsansvar kring varje projekt tack vare samarbeten med lokala entreprenörer, berättar Fredrik och lyfter i sammanhanget fram samarbetspartners som Ternstedt VVS & El, Björklunds Fasadmåleri och Björkfors Gräv.
Nyligen genomförde man en renovering av Wärdshuset i Kisa där man bland annat byggde en ny bar. De befinner sig även i sluttampen av en totalrenovering och tillbyggnation på Hemköp i Kisa. Projektet innebär 250 nya kvadratmeter i två plan till butikens lager. Fredrik nämner gärna två andra projekt som var lite speciella.
– För två år sedan byggde vi lokaler för begravningsverksamhet för kyrkan här i Kisa samt byggde ut kyrkan i Horn där vi fick i uppdrag att efterlikna kyrkans 1700-talsstil. Det var två utmanande uppdrag som vi verkligen uppskattade, berättar Fredrik Jarledal.

Erfarenhet och kompetens
I Byggnads AB Jarledal & Svensson står man för en helhet. Merparten av kunderna är privatpersoner men man åtar sig också en hel del uppdrag för både företag och lantbrukare. Trivselhus är en stor beställare, för vilken man inom kort kommer att bygga sju nya hus under 20 veckors tid. På privatsidan handlar det om både små som stora jobb, inte minst underhållsarbeten då majoriteten av villorna i närområdet byggdes på 70-talet.
Idag sysselsätter Byggnads AB Jarledal & Svensson 14 anställda, varav elva snickare.
– Vi har en bra mix av unga, hungriga förmågor och äldre erfarna snickare, varav en av dem har arbetat för oss i 47 år. Vi har också två duktiga praktikanter i vårt team, upplyser Fredrik Jarledal och berättar att man genom åren har anställt inte mindre än sex praktikanter från samma skola i Linköping.
Just nu söker Fredrik efter två eller tre nya snickare i och med att företaget växer i takt med ökad efterfrågan.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson