Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Väl utförd plattsättning skapar ett bestående värde

Två medarbetare från Peters Kakel arbetar med en slang i ett stort rum.

Peter Båth’s Kakel & Plattsättning AB, även kallat Peters Kakel, är ett expansivt företag som arbetar i Göteborgsregionen och med stor kvalitet och noggrannhet tar sig an alla uppgifter inom yrket, från små badrum och tvättstugor till större nybyggnadsprojekt. På företaget kombineras kunskap och erfarenhet och bland kunderna finns allt från privatpersoner till stora byggföretag och villaproducenter.

Peter Båth grundade Peter Båth’s Kakel & Plattsättning AB som ung, redan år 1990. Svensk Leverantörstidning träffar honom i företagets lokaler vid Kungsporten i Billdal för ett samtal om företagets tillväxt och verksamhet.
–Jag driver företaget tillsammans med Kent Warnecke, som också är delägare sedan år 2000. Och vid årsskiftet kommer Erik Knoop också att gå in som delägare i företaget. Detta eftersom det behövs när vi blir större och starkare. Vi har växt väldigt mycket de senaste åren och vi ser en framtid där vi ska försöka bibehålla storleken, säger Peter.
Under företagets första år arbetade Peter mestadels själv i verksamheten, men under årens lopp har företaget utvecklats och personalstyrkan har växt ordentligt.
– Idag är vi duktiga på att hantera större jobb och under de sista åren har vi ökat i storlek. Vi är nu 35 anställda med olika kunskap och arbetsuppgifter och vi växer fortfarande eftersom projekten kommer in i en stadig takt, säger Peter.

Plattor i storformat blir allt mer populärt
Peters Kakel står sig bra i konkurrensen inom branschen och arbetar åt de flesta av de stora byggaktörerna. De är starka på marknaden med nyproducerade småhus.
– Vi gör många nyproducerade villor, sammantaget blir det mer än 100 per år,bland annatåt Eksjöhus, A-hus, Myresjöhus, Trivselhus med flera, säger Peter.
Peters Kakel har även en gedigen erfarenhet av badrumsrenoveringaroch förutom nyproduktionernaåtar man sig allt från mindre till större renoveringar med totalentreprenad.
– Idag är det väldigt populärt med stora plattor och detta är något som vi ser mer och mer av. Även andra ytor än de klassiska beläggs med keramik. Nu ska vi göra ett hus där alla ytor i hela huset ska beläggas med granitkeramik i storformat. Detta blir väldigt slitstarkt och hållbart. Det är enväldigtpopulär golvbeläggning, inte bara i hem utan även i exempelvis butikeroch bilhallar, berättar Peter.

Aktiva i branschen
Peters Kakel harvåtrumsbehörighet och är medlemmar i branschorganisationen BKR, Byggkeramikrådet samt Plattsättningsentreprenörernas riksförbund, PER. Peters Kakel är dessutom PER Auktoriserade, vilket är ytterligare en fördjupning i teknik, kvalitet och juridik. Detta för att kunna vara med och påverka yrket och arbetssättet.
– Vi är pålitliga och försöker alltid att göra ett bra jobb. Vi försöker alltid att finnas tillhands och gör vårt yttersta för att kunden ska bli nöjd. Det är inte svårare än så. En fördel med oss är också att vi har flera ben att stå på. Vi gör allt från större plattsättningsentreprenader och nyproducerade villor till små badrumsrenoveringar. Utöver det gör vi en hel del större flytspacklingar och EPS-jobb, både med våra egna pumpar och med pumplastbilar direkt från leverantören, säger Peter.
Peters Kakels vision är att bibehålla och förstärka sin position som en större aktör i Göteborgsområdet samtutveckla verksamhetens olika delar.
– Branschen utvecklas ständigt och det är viktigt för oss att ha en hög kompetens i företaget, till exempel vad det gäller att arbeta med plattor i storformat. Därför är det viktigt för oss att rekrytera rätt medarbetare och vi är engagerade i arbetsmiljön och trivseln på företaget. Vi har även ett praktikantsamarbete med Bräckegymnasiet, Movant Vuxenutbildning och Lernia. När praktikanter visar framfötterna och är duktiga kan det leda till jobb hos oss, avslutar Peter Båth.

Research: Peter Hägg