Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Unika möjligheter i Fredrikshavns multiarena

Flygbild av Arena Nord.
En första anblick på Arena Nord gör att man som besökare ställer sig frågan: Hur är det möjligt att en liten stad på Norra Jylland kan hålla sig med en Multiarena som endast de större städerna kan? Direktör Per Malmberg förklarar och presenterar verksamheten som erbjuder kompletta träningsvistelser för såväl enskilda idrottsutövare som klubbar och föreningar, men också möjligheter att arrangera såväl musikevenemang som kongresser och konferenser.

Vi träffar Per Malmberg, direktör för Arena Nord, i jylländska Frederikshavn. Han förklarar varför en förhållandevis liten stad som Fredrikshavn kan hysa en multiarena av Arena Nords proportioner.
– Staden drabbades av en varvskris vilket gjorde att det mesta av verksamheten i hamnen lades ned eller flyttades. Något måste göras och då bestämdes att det skulle byggas en arena för sport, kultur och musik. Redan från början hade vi tankarna på att göra något speciellt och resultatet ser du här, säger Malmberg och slår ut med handen.
Arena Nord rymmer onekligen det mesta. Redan när man kommer in på området hamnar atletikcentrum i blickfånget. Brottnings- och budosportutövarna har tillsammans med tyngdlyftarna en egen byggnad, och inne i själva arenan finns flera handbollshallar med internationella mått, badmintonhallar och ett gym. Såväl simhall som ishall ligger alldeles i närheten och Arena Nord kan stå för transporter till dessa anläggningar.
– Enkelt uttryckt kan man säga att vi har flera ben att stå på. Framför allt har vi en mängd olika idrotter representerade här, och vi kan bistå såväl enskilda idrottare som klubbar och föreningar med lokaler, matcher mot lokala lag, övernattning på vårt eget hotell, mat och allt annat som behövs för en vistelse hos oss.
– Vårt upplägg bygger på att kunderna kontaktar oss med sina önskemål varpå vi ordnar allt, informerar Christian Borup, sportchef på Arena Nord.

”360 graders gästfrihet”
De övriga verksamhetsbenen utgörs av kultur- och musikarrangemang, föreläsningar, kongresser och konferenser. Arena Nord har redan satt sig själv på den internationella kartan med celebriteter som Bill Clinton, Tony Blair, Al Gore och Hans Blix, liksom världsberömda musiker, på besök.
– Vår slogan lyder ”360 graders gästfrihet”, säger Per Malmberg och rekommenderar läsarna att ta en titt på Arena Nords hemsida för information om kommande evenemang.
Något stort lär vara på gång, men Per Malmberg vill inte avslöja vad. Hemsidan lär ge svar under våren.

Hög kapacitet
Fredrikshavns utveckling är spännande, och faktum är att den nedlagda varvsverksamheten nu så smått börjar växa upp på nytt i och med att man reparerar och underhåller oljeplattformar och båtar för oljeutvinning. Det lockar förstås besökare till staden och här kan Arena Nord hysa upp till 1 500 konferensgäster och kongressbesökare. Övernattningsmöjligheterna är goda tack vare ett gott samarbete med Fredrikshavns hotell.
Anläggningen sysselsätter ett 30-tal anställda i form av allt från kockar till ljud- och ljustekniker. Här finns alla möjligheter att arrangera en handbollsmatch ena dagen och en kongress eller utställning i samma lokal bara 24 timmar senare.
Line Boel, som är Arena Nords försäljningschef, framhåller:
– Vi besöker gärna Sverige, Norge eller Finland och presenterar våra möjligheter, men alla är förstås också välkomna hit för en presentation av vår kapacitet och vad vi kan erbjuda.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson