Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Unika konferensupplevelser i historisk slottsmiljö

Par på vardagsflykt eller företag på konferens – Söstrup Slot & Kloster är platsen som erbjuder något alldeles extra. Slottet, med anor från sent 1500-tal, erbjuder en vistelse präglad av historiens vingslag och en mäktig, rogivande atmosfär.

I Danmark finns ett hundratal slott som är öppna för allmänheten och ett av dessa är Söstrup Slot & Kloster. Redan när man svänger upp på slottsgården slås man av dess storhet och bilden bekräftas när direktören och slottsfrun Kirsten Bundgaard Swift tar emot och visar runt.
Slottet som idag styrs av en kvinna byggdes också av en kvinna – Sophie Bille. 1599 påbörjades bygget och 1606, då Christan IV var kung över både Danmark och delar av Sverige, färdigställdes slottet.
– Det var faktiskt tänkt att slottet skulle bestå av en enda byggnad med inbyggd borggård, men Sophie Bille bestämde sig för att det skulle uppföras som ett tredelat slott på en av människor skapad ö. Därför vilar hela slottet på hundratals ekpålar som drivits ned i marken, berättar Kirsten Bundgaard Swift.
Gedigen historia
Slottet med dess tillhörande nunnekloster har med varsam hand renoverats. De handmålade tapeterna som stammar från slottets byggnation finns fortfarande bevarade. Stora salar, stuckaturer i taket och tidsenliga möbler skapar, tillsammans med mäktiga parker och vattendrag samt en autentisk vallgrav, en helt unik inramning för slottets besökare.
Slottets historia är lång och spännande men 1960 gjordes slottet om till ett Cisterienserkloster. Abbedissan och de 22 nunnorna lämnade klostret 2013 då Kirsten Bundgaard Swift kom in på scenen.
– Egentligen var det rena tillfälligheter som gjorde att jag köpte slottet. Jag blev omedelbart förälskad i platsen och redan från början ville jag skapa ett holistiskt center där omgivningarna, slottet och klostret med tillhörande kyrka skulle leda till reflektion och medvetenhet hos besökaren. Tanken är att våra gäster ska känna att de inte bara får ro i kropp och själ, utan att vistelsen här också leder till personlig utveckling, förklarar Kirsten.
Mat i toppklass
Söstrup Slot & Kloster erbjuder 25 dubbelrum, eller klosterceller om man så vill, som alla är utrustade med Hästen-sängar.
– När man ska avhålla en konferens är helheten viktig. Miljön och maten ska kompletteras med en god natts sömn och då erbjuder Hästens sängar bästa kvaliteten, menar Kirsten Bundgaard Swift och berättar att slottet förutom klostercellerna hyser 13 lägenheter med dubbla sovrum.
Maten är ett kapitel för sig. Den baseras på de råvaror som växer i områdets jordar och på kött och fisk i dess skogar och vattendrag. Söstrup Slot & Kloster ligger mitt i ett område som är känt för sin goda matkultur och som hyser en mängd företagsamma livsmedelsproducenter, bryggerier, trädgårdsmästare, vinproducenter och bagare. Det återspeglas i måltiderna som onekligen erbjuder smakupplevelser utöver det vanliga.
Olika arrangemang
Konferenslokaler finns det en uppsjö av. Något annat som är värt att framhålla lite extra är klostret som försetts med en unik glasöverbyggnad. Där finns också slottskyrkan med tidsenlig dokumentation, orgel- och orgelläktare samt allt annat som prästen behöver för ceremonier av olika slag.
Förutom konferenser arrangeras också allt från företagspresentationer och representationsmiddagar till födelsedagar och bröllop på Söstrup Slot & Kloster.
– Vi kan skräddarsy hela vistelsen. Det är bara att kontakta oss så skapar vi ett program som anpassas helt efter gästernas önskemål, säger Kirsten Bundgaard Swift.
Till Söstrup Slot & Kloster kan man från Sverige ta sig via färjan till Grenå eller med flyg till Åhus flygplats, vilken ligger bara 20 minuters bilresa från slottet. Flygplatsen har dagliga förbindelser med både Stockholm, Köpenhamn och Oslo.
Text och research: Bengt-Olle Persson