Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Unika boenden när ny stadsdel växer fram i Halmstad

Konceptbild av nytt bostadsområde i Halmstad, framtaget av AF GRuppen.
I Västra Förstaden i Halmstad håller en helt ny stadsdel på att växa fram. Här byggs bland annat Brf Stadsgården med fler än hundra nya bostäder med närhet till butiker, restauranger och caféer, men också till hav och natur.

Det är AF Gruppen som ligger bakom Stadsgården i Halmstad med beräknad inflyttning under 2022.
På kontoret i Göteborg träffar vi Hans Östling, regionchef för AF Projektutveckling, AF Gruppens svenska bolag för utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter, vars ambition är att förvärva utvecklingsbar mark och skapa attraktiva platser att leva, bo och arbeta på. I det avseendet är Stadsgården en helt korrekt satsning.
Hans Östling berättar att projektet omfattar ett helt kvarter med 111 arkitektritade lägenheter, ett underjordiskt garage och fyra så kallade townhouses.
– Det här blir ett synnerligen hemtrevligt kvarter med lugn innegård och trivsamma gator med restauranger, caféer och butiker, samtidigt som de boende har nära till både hav och natur, säger Hans Östling.
Säljstarten för 63 lägenheter i etapp 1 ägde rum i somras och hittills har drygt hälften av bostäderna blivit sålda. Här är inflyttning planerad till början av 2022.

Unika bostäder
Projektet genomförs i samarbete med investmentbolaget Wood & Hill som drivs av väletablerade entreprenörer med bakgrund i fastighetsbranschen och med gedigen erfarenhet av affärsutveckling, investering och finansiering. Tillsammans skapar man bostäder med unik design och hög kvalitet samt låga driftskostnader.
Stadsgården byggs i AF Gruppens regi. Bolaget startades i Norge 1985, har idag närmare 6 000 medarbetare och är en av Norges största bostadsutvecklare. AF Gruppen består av närmare trettio byggföretag. I Sverige finns bland andra AF Bygg Syd, HMB Construction i Mälardalen och Betonmast Sverige.
– Vi bygger gärna kommersiellt, hyresbostäder, hotell och bostadsrätter. Vi håller på att bygga upp en riktigt stark portfölj, konstaterar Hans Östling.
Han menar att AF Projektutveckling på flera plan skiljer sig från de andra stora projektutvecklarna genom att alltid jobba ihop med samarbetspartners i syfte att skapa optimala lösningar.
– Vi vill jobba i samverkan med olika intressenter och skapa synergieffekter. Fokus ligger än så länge på Västsverige, Skåne och Mälardalen men vi kommer att bredda vår marknad successivt, spår Hans.

Utvecklingspotential
AF Projektutveckling har etablerat sig starkt i västra Sverige.
– Vi är än så länge ett litet bolag men med en stor ägare i ryggen. Vi ser alla möjligheter för organisationen att växa framöver, säger Hans Östling.
Han återkommer till satsningarna i Västra Förstaden i Halmstad, där sammanlagt cirka 500 bostäder kommer att skapas av olika aktörer och byggherrar. Det blir både bostads- och hyresrätter samt en förskola.
– Det här rör sig om mycket attraktiva bostäder i en helt ny stadsdel, så vi räknar med stort intresse framöver, inte bara bland privatpersoner utan också bland företag som i Brf Stadsgården kan investera i bostäder för sina anställda, säger Hans Östling och tipsar om att planlösningar finns på Svensk Fastighetsförmedlings hemsida.

Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson