Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Unik spetskompetens hos dansk ytbehandlare

I Uldum, strax utanför jylländska Horsens, finner vi företaget som specialiserat sig på ytbehandlingar av elektronikprodukter för industrin. Chem-Tec Plating A/S har med egna laboratorium och egna utvecklings- och forskningsavdelningar all den kompetens som branschen och bolagets kunder kräver.

– Vi började faktiskt en gång i tiden med att ytbehandla kretskort för den elektroniska industrin. Vi belade dessa med antingen silver eller guld för att öka ledningsförmågan för elektrisk spänning. Detta gör vi fortfarande men det handlar idag också om att ändra produkten eller metallens egenskaper för att kunna öka tillförlitligheten i samband med lödning, slitage, friktion, hårdhet eller oxidering, berättar Bo Hvid Mikkelsen som är företagets direktör och ägare.
Chem-Tecs kunder finns, förutom inom elektronikindustrin, även i livsmedels- och medicinbranschen, och det handlar ofta om helt kundanpassade lösningar.
– Kunden kontaktar oss med ett problem och gemensamt diskuterar vi oss fram till vilken typ av ytbehandling som fungerar bäst. Vi har exempelvis en kund som behöver ytbehandla ytterst små fjädrar, säger Thorkild A. Mikkelsen som är försäljnings- och utvecklingschef, samtidigt som han håller upp en påse som, trots att den ryms i hans hand, innehåller inte mindre än 400 000 fjädrar.

Hög kunskapsnivå
Chem-Tec Plating med sina 35 anställda startade för 35 år sedan då kretskorten gjorde sitt intåg i elektronikindustrin. Under dessa år har företaget varit med och lett utvecklingen kring ytbehandling i hela Norden. Bolaget förfogar över en modern maskinpark med hög automatiserad drift, och via egen kemiingenjör och eget laboratorium kan Chem-Tec Plating ta fram den optimala lösningen för varje enskild förfrågan. Bolaget är till exempel godkänt för att leverera till Natos militära produkter.
– Vi har lång erfarenhet och har utvecklat goda kunskaper i hur man kan ytbehandla eller ändra materialets egenskaper för att leda ström. Med egna laboratorium och egna utvecklings- och forskningsavdelningar har vi all den kompetens som branschen och våra kunder kräver. Härigenom kan vi också konkurrera med lågprisländerna, säger Bo Hvid Mikkelsen.

Forskar och utvecklar
Han berättar att företaget har ett mycket tätt samarbete med universiteten och har flera pågående forskningsprojekt som man driver tillsammans i sin strävan efter att hela tiden bli bättre. Det har lett till att man under sina år i branschen har servat många av Skandinaviens stora företag. i Chem-Tec Plating är man dock inte nöjda och lutar sig tillbaka.
– Vi forskar vidare hela tiden och arbetar med alla typer av material för att se hur vi kan ändra, förbättra eller påverka deras egenskaper. Ambitionen är att växa och då ser vi Sverige och övriga Norden som en marknad för oss. Vi vet att det i Sydsverige växer upp företag som kommer att ha nytta av vår kompetens, avslutar Bo Hvid Mikkelsen.

Research: Bengt-Olle Persson
Text: Örjan Persson