Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Ungt entreprenadföretag satsar på mark- och grundläggning

Grävmaskin från JST Schakt & Entreprenad.
JST Schakt & Entreprenad är det unga entreprenadföretaget som tar sig an arbeten med stor bredd, till exempel sköter de sorteringen av återvinningsbart material, installerar fiber och bygger MTB-banor. Företaget utgår från Rättvik men verkar på flera platser i landet. I framtiden kommer de att satsa på att ta sig an mer entreprenader, till exempel inom mark- och grundläggning. 

Vi träffar Lars Jonsén, VD, och Björn Lyck, som båda är delägare i JST Schakt & Entreprenad, ett ungt och nytänkande bolag som grundades vid årsskiftet 2014/2015. Något som tydligt utmärker bolaget med dess 25 anställda är också den unga snittåldern i personalstyrkan.
– Jag uppskattar att 80 % av de anställda är under 30 år hos oss. Vi har också flera tjejer i organisationen, vilket är väldigt positivt för företaget, säger Björn.

Miljöarbete genomsyrar verksamheten
Bland företaget största kunder märks Dalafrakt, Borlänge Energi och Peab.
– Vi är mångsidiga och vi utför olika sorters jobb. Allra mest jobb lägger vi via ett samarbete med DalaFrakt, där vi har hand om återvinningscentralen i Borlänge. Vi har fem maskiner stationerade där, och sköter sorteringen av återvinningsbart material, berättar Lars.
Just miljöarbete är något som genomsyrar verksamheten och man har även ett gott samarbete med Dala Energi. Utöver detta har man varit med och ombesörjt el- och fiberinstallationer.

Utvecklas genom nya uppdrag
JST Schakt & Entreprenad utgår från Rättvik, där man även har egen verkstad, men man verkar på flera platser runt om i landet, även så långt bort som i till exempel Uppsala och Gävle.
– I dessa projekt agerar vi ofta underleverantör, men vårt uttalade mål är att vi vill ha så många egna entreprenader som möjligt, gärna inom mark- och grundläggning, berättar Lars och Björn.
Företaget är förstås också involverade i många projekt i närområdet, och ett sådant är en utomhus MTB-bana som på vintern kan nyttjas för skidåkning som man byggt i samarbete med IK Jarl. Etapp 1 är klar sedan tidigare och byggnationen av Etapp 2 sker till våren 2020. Det unga och innovativa företaget kommer fortsätta att utvecklas och ta sig an nya projekt.
– Till våren kommer vi förmodligen söka fler maskinister och anläggare! avslutar Lars Jonsén och Björn Lyck.

Text: Carolina Fredriksson
Research: Axel Eriksson