Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Unga tjejer byggde stad hos Iterio – vill inspirera fler att välja ingenjörsyrket

15 förväntansfulla högstadietjejer stormade i slutet av mars in hos Iterio i Stockholm, Göteborg och Malmö. Under dagen fick de svar på sina frågor; vad gör egentligen en ingenjör om dagarna och hur är det att jobba med teknik? Iterio deltog i år för första gången i kampanjen IGEday, Introduce a Girl to Engineering day.

– Det var en dag för tjejer av tjejer, kan man säga, och vi planerade dagen så att de skulle få en bra inblick i den bredd av uppgifter som våra medarbetare har i sina olika uppdrag som ingenjörer, säger Katarina Bryngelsson Farkas, som själv är civilingenjör inom geoteknik och projektledare för IGEday på Iterio.

Inspirerades
Efter en gemensam introduktion till de olika avdelningarna på Iterio fick de sedan en mer fördjupad insikt kring geoteknik, miljöteknik och projektledning. De hann känna på alltifrån olika jordprover till att få veta vilka jordarter som finns där de själva bor. De byggde en stad och fick tänka till kring sådant som hur man ska hantera dagvatten, hur gröna tak fungerar och hur trafik bör planeras. De fick också lyssna till vad man kan göra som ingenjör i ett biståndsprojekt i Pakistan.
– Vår förhoppning är förstås att många av tjejerna blev så nyfikna och inspirerade att de väljer ingenjörsyrket. Av den feedback vi fick under lunchen har flera av dem faktiskt stärkt sina planer på att söka tekniska utbildningar i gymnasiet och vidare, vilket förstås är jättekul, säger Katarina Bryngelsson Farkas.

2 300 tjejer
Introduce a Girl to Engineering day (IGEday), arrangeras varje år av den ideella organisationen Womengineer. Syftet är att öka teknikintresset bland unga tjejer. I år har över 80 företag över hela Sverige anmält sig och mer än 2 300 tjejer kommer få chansen att lära sig om livet som ingenjör.

Källa: Iterio AB