Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Turboleverantör för alla områden

Konceptbild för GIK Turbo.
I Ljungskile som ligger strax söder om Uddevalla ligger företaget GIK Turboteknik AB som startades 1976 av Erland Myhrman och Ulf Lindhusen. 2016 investerade man i ny utrustning och att renovera delar av lokalerna. Företaget är idag störst inom sitt område på den nordiska marknaden.

Sedan starten i Ljungskile för 43 år sedan har företaget vuxit genom åren och man har även haft kontor i Göteborg. 2016 beslutade man sig för att slå samman all verksamhet och flytta till de egna lokalerna i Ljungskile där kontor, verkstad, lager och butik numera är under samma tak.
På Arödsvägen i Ljungskile arbetar idag 11 personer och flertalet av de anställda är långa trotjänare som varit inom företaget många år. Enligt Peter Orloff, företagets vd och ägare, är deras personal den viktigaste resursen för att kunna leverera högsta kvalitet och service i allt de uträttar. Målet är att de ska kunna ta emot en skadad bytesturbo, renovera den och skicka tillbaka till kund inom endast ett dygn.

En utökad verksamhet
Peter berättar att vid företagets start handlade det mestadels om att de konverterade vanliga motorer med turbo för att öka dess effekt. Idag är det helt borta i vår verksamhet då det nästan finns en turbo i de flesta bilar och maskiner på grund av de allt högre ställda avgaskraven och i dag handlar det till stor del om försäljning och renovering av bytesturbo, inte bara till bilindustrin utan också till lastbilar, entreprenadmaskiner och marint.
Från deras lager har de idag ett brett sortiment av både nya turbo och bytesturbosaggregat med upp till flera hundratal olika varianter. Man har även ett reservdelslager på flera tusentals artiklar från vilket det dagligen skickas ut leveranser till kunder över hela världen.
– Våra främsta kunder är underleverantörer till de stora bilföretagen, bilverkstäder, butikskedjor och privatpersoner. En alltid spännande marknad som växer år för år är den inom Performance sortimentet, där vi uppgraderar turboaggregat och alla olika sorters tillbehör till motorer och kringutrustning för turbobilar, berättar Peter.

Högsta kvalitet och miljötänk
Fabrikaten som GIK Turbo säljer kommer från de stora certifierade tillverkarna såsom Garrett, BorgWarner, Mitsubishi, Cummins/Holset. Man använder originaldelar vid renoveringar för att kunna leverera högsta möjliga kvalitet till sina kunder.
I verkstaden, där det finns verkstadsmaskiner för reparationer, finns också avancerad testutrustning där varje turboaggregat testas, balanseras och kalibreras noga för att uppnå originalleverantörernas högt ställda specifikationer innan de går till slutkund.
En annan viktig del är också ett centrerat miljötänk och företaget tar idag tillvara på alla skadade turboaggregat som kommer in. De som håller kvalitetsmåttet för renovering återanvänds till nya aggregat och resterande delar sorteras och skickas till recycling.

Research: Lars Bengtson
Text: Rebecca Peters