Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Traditionell fönsterrenovering med moderna knep

Två medarbetare på Fräcka Fönster i Göteborg.

Det ligger i tiden att renovera i stället för att köpa nytt. Det gäller även fönsterbranschen där Fräcka Fönster i Göteborg står för ett intressant koncept. Genom att renovera och återställa både trä- och aluminiumfönster blir resultatet både snyggt, hållbart och kostnadseffektivt. Det blir en vinst för både kunden och miljön.

Fräcka Fönster i Göteborg AB grundades i september 2019 av Alfred Day och Tomas Victorsson, som efter mer än tio år med fönsterrenovering som specialitet såg en möjlighet att starta eget. Ungefär två år senare har initiativet resulterat i ett 15-tal anställda, stora projekt och en framgångssaga som aldrig tycks ta slut. Anledningen? Ett kostnadseffektivt och hållbart arbete där fönster renoveras i stället för att bytas ut och kastas bort – ofta helt i onödan.
I sina lokaler på Ringön träffar vi de båda barndomsvännerna från Sollefteå. Besök är något de gärna vill ha, vare sig det handlar om en tidningsreporter, nyfikna kunder eller fönsterrenoverare på jakt efter nya utmaningar.
– Här i vår egen verkstad renoverar vi ett hundratal fönsterbågar i veckan. Det rör sig om bågar i både trä och aluminium som blir som nya. Genom att renovera sina fönster kan fastighetsägare behålla både det kulturella och det ekonomiska värdet i sin fastighet, påpekar han.

Kunden sparade flera miljoner kronor
Infallsvinkeln, att renovera i stället för att byta ut, har visat sig vara mycket framgångsrik. Nyligen utfördes ett projekt åt AB Bostäder på de arkitektritade “Danska Husen” i Hestra Parkstad i Borås.
– Förutom att kunden blev väldigt nöjd utförde vi jobbet flera miljoner kronor billigare än den närmsta konkurrenten, berättar Tomas Victorsson.
Han beskriver arbetsinsatserna, vilka företrädesvis utförs i Göteborg med omnejd, som ”traditionell fönsterrenovering med moderna knep”. Allt arbete på plats utförs inifrån, vilket gör att kunden slipper ställningar på utsidan av den aktuella fastigheten. Verksamheten är förstås certifierad enligt Auktoriserat Fönsterunderhåll.

Jobbar nära kunden
Härnäst ska Fräcka Fönster påbörja ett nytt projekt på Ny Tids hus vid Järntorget i Göteborg, på uppdrag av Järntorgskvarteret. Totalt innebär det renovering av cirka 1 200 tikfönster.
– Våra kunder värdesätter att vi jobbar med både kvalitet och flexibilitet. Vi förespråkar en nära dialog med kunderna redan på planeringsstadiet av ett projekt, det ger oss bästa möjliga förutsättningar att tillmötesgå deras önskemål och behov. Den biten är oerhört viktig för oss, avrundar Tomas Victorsson.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson