Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Tegelarkitekturen lyfts fram i nya fastighetsinvesteringar

Under de senaste åren har många av Sveriges ledande fastighetsaktörer rört sig mer och mer in på den danska marknaden. Bland dem finns Wihlborgs, Castellum, Balder, Niam, Heimstaden och Akelius som tillsammans har utvecklat sammanlagt omkring två miljoner kvadratmeter i Köpenhamn och Ørestaden.

Heimstadens vd Patrik Hall säger till Øresundsinstituttet att ”man i Danmark kan bygga estetiskt tilltalande utan att det blir så mycket dyrare” och att han gärna ser att den utvecklingen märks även i de arkitektoniska ambitionerna i Sverige.
Och utvecklingen är i full gång. Castellum har nyligen genomfört en arkitekttävling om ett nytt kontorshus i stadsdelen Krokslätt i Göteborg. Wingårdh Arkitektkontor vann tävlingen med ett förslag kring ett kontorshus i tegel och som uppfyller kraven för Miljöbyggnad Guld. Uthyrningsarealen är på 7 500 kvadratmeter och byggstart förväntas ske under våren 2018.

Stockholm expanderar
Erik Krüger, affärsutvecklingschef i Invest Stockholm, hoppas att det ska komma mer danskinspirerad arkitektur till Sverige. ”Bygg i Stockholm”, hördes det från talarstolen när Stockholm Invest under ett besök i Köpenhamn satte fokus på byggmöjligheterna i den hastigt växande marknaden runt Stockholm.
Fram till 2030 ska det byggas 340 000 nya bostäder i Stockholm och det är jämförbart med att bygga lite mer än två städer i Malmös storlek. Enkelt uttryckt växer Stockholm med två bussar, fyllda med nyinflyttade och nyfödda, varje dag.
– Därför ska hastigheten i vårt bostadsbyggande fördubblas, säger Sören Pettersson, som representerar de tre stora offentliga bostadsbolagen i Stockholm.
– Genom kraftfulla investeringar i Köpenhamn har de svenska fastighetsutvecklarna fått erfarenhet och kunskap om att bygga i tegel. Och fördelarna med att bygga i tegel är tydliga, säger Gitte Krusholm Nielsen, vd i Byggitegel.se.

Miljö och hållbarhet
Fastighetsutvecklarna tar med sig sina erfarenheter till Sverige. Alltfler nybyggnationer i Stockholm, Göteborg och Skåne sker nu i tegel. Samtidigt fokuserar regeringen på miljön och på hållbarhet när det gäller byggmaterial. Det ska vara miljövänligt under tillverkningsprocessen och byggprocessen, under livslängden som ska vara lång, och till slut, när materialen ska forslas bort.
Tegel står starkt ur ett hållbarhetsperspektiv. Livslängden är mer än hundra år och man kan återanvända nästan hundra procent.
– Nöjer du dig med att spara lite grand av kostnaderna för ditt hus under själva byggfasen eller vill du spara en rejäl slant på fastigheten år efter år under resten av husets livslängd? Det är den frågan som byggherrarna bör ställa sig om man önskar den mest ekonomiska och mest hållbara lösningen i längden, säger Gitte Krusholm Nielsen.

Källa: byggitegel.se