Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Styrka skapar hälsa och produktivitet

Interiör hos Actics Falun City.
Actics Falun City är gymmet där alla tränar tillsammans. Gymmet erbjuder både nybörjare och proffs att utveckla sin hälsa, styrka och kondition. Många företag ser också fördelarna med att låta de anställda träna tillsammans, inte minst för att stärka teamkänslan.

På Gruvgatan i centrala Falun träffar vi Actics regionchef Teresia Ellaway och gymmets platschef Nina Ericsson. Actic Falun City är Dalarnas största gymanläggning, med en yta på 2000 m2 och hela 56 anställda, varav 12 är fastanställda. I Dalarna har Actic också anläggningar i Korsnäs, Britsarvet och i Lugnet, där man dessutom har bad. I Actic Falun City finns personliga tränare, massör och även barnpassning. Utöver detta har man omkring 70 pass i veckan, med bland annat yoga och dans på schemat. Att Teresia och Nina brinner för sina respektive arbeten märker man omgående och det är med stor entusiasm de berättar om anläggningen. Både Teresia och Nina har lång erfarenhet från gymbranschen. Teresia, som utöver Dalarna har Gävleborg och Luleå som ansvarsområde, har varit instruktör i över 20 år.
– Min stora passion är träning, hälsa och utveckling med det personliga mötet med människan som viktigaste drivfaktor, säger Teresia.

Träning utifrån kundens mål och behov
På Actics Falun City tränar alla typer av människor tillsammans, unga, äldre, nybörjare och proffs. Den yngste besökaren som besökt Actics Falun City var 10 år gammal och den äldste 96 år. Varje tisdag klockan 10.30 tränar 90-åringar gratis.
– Vår förmåga att skräddasy program för såväl nybörjare som mer erfarna utövare är en starkt bidragande orsak till Actics popularitet. Till exempel bjuder Actic på två timmar med en personlig tränare när man tecknar ett medlemskap. Då hinner man både gå igenom vad besökaren har för mål och behov, och börja träna tillsammans, berättar Teresia och Nina.

Många företagskunder
En betydande del av Actics kunder är företagskunder. Detta är ingen tillfällighet då Actics arbetar aktivt med att hjälpa företag att genomföra satsningar inom friskvård. Actic Falun City har dessutom nyligen tillsatt Kenneth Löfman, som är en kunnig företagssäljare och licenserad personlig tränare.
– Exempel på företagserbjudanden är gruppträning, antingen på plats i någon av våra anläggningar eller ute hos företagen. Vi anordnar också föreläsningar som inspirerar och motiverar deltagarna, säger Teresia och Nina.
Fördelarna med att träna är också stora.
– Genom träning kan företag både minska sjukskrivingarna och öka de anställdas produktivitet. Dessutom ser man tydliga förbättringar i teamkänslan bland deltagarna i företagsklasserna! säger Nina.

Text: Carolina Fredriksson