Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Störst i Sverige på husvagnar

I Sollebrunn, strax utanför Alingsås, finner man Fri-Bo, vilken är den största återförsäljaren av husvagnar i Sverige. Företaget är väl upp- och inarbetat och kan, gör och har allt för husvagnen. Utöver ett brett utbud av nya och begagnade husvagnar från marknadens mest välkända märken, har man också en ändamålsenlig tillbehörsbutik och en auktoriserad verkstad, där man också tillhandahåller ett brett reservdelsutbud. Här utförs allt från reparationer och service till unika specialanpassningar.

Fri-Bo i Sollebrunn AB eller Fritidsboende i Sollebrunn AB, som det hette då, har jobbat med fritidsfordon sedan 1981, då företaget grundades av Lasse Magnusson. Där och då anställdes Staffan Hamlet till att sköta verksamheten och det var också till honom som Lasse sedan sålde firman 1984. Året 1995 anställde Staffan sin lillebror, Anders Carlsson, på heltid. Han hade redan sedan 16 års ålder jobbat extra och feriejobbat här. Anders kom i sin tur att köpa företaget av storebrorsan 1997 som då lämnade företaget för nya utmaningar. Företaget växte och fler kom att anställas, nya lokaler köptes in och vidare byggdes till. 2011 blev året då ännu en släkting, brorsonen Mattias Carlsson, anställdes och som idag utgör delägare ihop med Fredrik Schill, Joel Falk och Lars Bergholm, vilka vid olika tillfällen fått och tagit möjligheten till delägarskap i dagens Fri-bo efterAnders lämnat över stafettpinnen. Sistnämnde i ordningen, Lars, är med sitt Bergholm försäljning AB tillika en av Sveriges största importörer av husvagnar.
– Fri-Bo är stolta över att vara den största återförsäljaren av husvagnar i Sverige, både gällande nya och gamla husvagnar. Vår täckning sträcker sig över hela landet; vi har leveranskapacitet som sträcker sig till landets nordligaste delar, berättar Mattias.

Störst i Sverige
I utbudet finner man husvagnar av märken som Adria, Knaus, Weinsberg, T@b och Tabbert. Alla dessa märken, utom förstnämnda, kommer från Bergholms agentur och import.
– För att hålla jämna steg med marknaden försöker vi ha ett lager bestående av 120–150 husvagnar. Vi köper in en betydande mängd fordon varje år för att utöka vårt utbud av begagnade husvagnar. Vår långvariga relation med våra leverantörer säkerställer kvalitet och konkurrenskraftiga priser för kunderna. Utbudet är anpassat för alla kunder, från de mindre och enklare husvagnarna till större och lyxigare varianter, berättar Mattias.

När vi pratar med Mattias i mitten av oktober berättar han att Fri-Bo nyligen har investerat i mer mark, vilket gör att man kommer kunna utöka sitt utbud ytterligare, men även få mer plats för exempelvis vinterförvaring; en del kunder använder bara sina husvagnar på sommaren behöver därför ha någonstans att säkert förvara dem under tiden de inte brukar dem.

Allt för husvagnen
Fri-Bo sysslar inte bara med försäljning och förvaring, utan erbjuder det mesta kopplat till ägande av husvagn.
– Vi satsar på långvariga kundrelationer och har också lyckats med detta genom vår service, stabilitet och trygghet, säger Mattias.

Fri-Bo har en tillbehörsbutik, där kunderna kan hitta det mesta för husvagnen, exempelvis inredningsdetaljer, campingmöbler och olika tält. Det man inte har på hyllan tar man hem för snabb leverans. Verksamheten sysselsätter i dagsläget 19 medarbetare. 12 av dessa arbetar i verkstaden, där den mest erfarne där har jobbat i 25 år. Det är en mycket mångsidig verkstad, som erbjuder allt från underhåll, reparationer och service till anpassningar av husvagnar. Här utför man även försäkringsjobb.
– Fri-bo tillhandahåller även en servicebil, som kan åka ut till kunderna och, på plats, kan hjälpa dem med allt från enkla reparationer till montering av olika tillbehör, säger Mattias.

Med de över 40 år i branschen som Fri-bo tillryggalagt, så kan man branschen utan och innan. Denna gedigna erfarenhet utgör således stabilitet och ger också de förutsättningar som behövs för att vårda de uppbyggda samt nytillkomna kundrelationerna med trygghet och säkerhet.
– Alla kunderna är och ska alltid vara lika väl mötta före, under som efter sitt köp och ska alltid känna sig väl mötta och varmt välkomna, säger Mattias.

Intervju: Oliver Malm