Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Stor bredd inom mark- och anläggningsarbeten

Kullerstensgata, lagd av FASAB.

FASAB erbjuder sina kunder allt inom fastighetsskötsel samt mark- och anläggningsarbeten.Företaget verkar i Kristianstad och Hässleholm med omnejd och bland kunderna finns privatpersoner, kommuner, statliga bolag och bostadsrättsföreningar samt många byggföretag. Verksamheten utvecklas ständigt och här prioriterar man både sina anställda och kunderna.

FASAB har sedan starten 1986 arbetat med fastighetsskötsel i Kristianstad och Hässleholm med omnejd. Stefan Andersson köpte företaget 1999 och i samband med detta började FASAB även utföra mark och anläggningsarbeten. 2006 delades bolaget upp i FASAB Mark AB samt FASAB Fastighetsskötsel AB. Svensk Leverantörstidning träffar Stefan Andersson, som är VD för FASAB Mark AB. Vi ses i Hässleholm.
– Jag arbetade tidigare på Skanska, där jag var verksam i omkring 8 år i Kristianstad och Hässleholm. Jag tog med mig mycket erfarenhet därifrån. Vår verksamhet fick en god start och idag har FASAB totalt strax över 100 anställda och omsätter cirka 400 miljoner.Vi erbjuder våra kunder allt inom fastighetsskötsel samt mark- och anläggningsarbeten, berättar Stefan.
Idag har FASAB 8 grävmaskiner, 3 lastbilar och även en rivningsavdelning. De hyr också in personal med egna maskiner.
– Vi har duktiga och lojala anställda. En del har varit hos oss i över 20 år, vi har många långa och goda samarbeten.Bland våra kunder finns till exempel privatpersoner, kommuner, statliga bolag och bostadsrättsföreningar, och vi går ofta in som underentreprenör för olika byggare, berättar Stefan.

Har blivit en del av koncernen Eleda
Stefan menar att en av företagets styrkor är den stora bredden.
– Vi gör allt inom mark och anläggning, från små projekt till väldigt stora projekt. Bland våra större projekt kan jag nämna C4 Shopping. Vi gör även servicejobb för industrier.
FASAB Mark arbetar främst i Kristianstad och Hässleholm, samt i ett område som sträcker sig omkring 8 mil kring dessa städer.
– Man kan säga att vi gräver där vi står, här gör vi merparten av våra jobb. Vår verksamhet har vuxit mycket och nu har Fasab Mark AB blivit en del av koncernen Eleda, men jag är fortfarande delägare och vi arbetar på samma sätt som förut. Vi har mycket att göra. Att bli en del av Eleda är början på en spännande resa, de omsätter omkring 9 miljarder och är uppbyggda av många olika bolag som verkar självständigt. Vår målsättning är att det ska fortsätta gå bra för oss och att vi genom detta ska utvecklas, säger Stefan.
FASAB Fastighetsskötsel är i sin tur stora inom fastighetsskötsel, och till FASAB hör också en byggserviceavdelning med en 8 anställda.

Personal nyckel till framgång
Stefan framhåller att personalen är en stor del av FASAB Marks framgång.
– Vi har en stark lokal förankring som är viktig för oss. Vi är också starka på kundvård och vi har många återkommande kunder. Vi brukar säga att det är bättre att tjäna lite pengar många gånger än mycket pengar en gång. Vi tänker väldigt långsiktigt när det kommer till våra kunder, säger Stefan.
Stefans fru sköter ekonomin på företaget och de är sammantaget mycket måna om sina anställda, till exempel arrangerar man sommar- och vinterfester för personalen.
–Vi arbetar även med att låta lärlingar och praktikanter få arbeta hos oss från skolor i både Hässleholm och Kristianstad, säger Stefan och betonar att det är ett bra första steg till anställning på företaget för de som visar engagemang.
– Vi har anställt flera som visat framfötterna och som varit på hugget under sin lärlings- eller praktikperiod, avslutar Stefan Andersson.

Intervju: Peter Hägg