Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Stolta traditioner och nya influenser i anrikt konditori

Räkmacka hos Konditori Cecil.
Stans bästa kaffe.
Löftet från Konditori Cecil skapar onekligen förväntningar hos gästerna som sedan decennier tillbaka har tagit det klassiska konditoriet till sitt hjärta.

Konditori Cecil etablerades i Vetlanda av Adolf Wiktorin redan 1926. Det är med andra ord ett nära hundraårigt koncept som Stefan Bjäde och sambon Mihaela Diaconu nyligen tagit över efter att den sistnämnda arbetat i konditoriet i elva år.
– När möjligheten kom att ta över verksamheten tvekade vi inte. För oss är det en ära att få driva denna anrika verksamhet vidare i samma goda anda som under de tidigare ägarna. Vi hoppas dock kunna införa ett visst nytänkande, samtidigt som vi värnar om de gamla traditionerna, säger Stefan och Mihaela.
I det avseendet var det naturligt att behålla befintlig personal och även ta hjälp av de tidigare ägarna som blir kvar under en övergångsperiod. Åtta heltidsanställda och sex deltidsanställda backar upp i konditoriet som Mihaela känner utan och innan.

Rikt utbud
Konditori Cecil kan erbjuda ett riktigt rikt utbud av genuina bakverk i alla dess former. Nybakat bröd, bullar, kakor, stenugnsbakat bröd, bakelser och allt från födelsedagstårtor till bröllopstårtor finns att tillgå, och dessutom jobbar man till viss del även med catering.
– Härutöver har vi det vi själva tycker är stans bästa kaffe. Vi färskmaler våra egna bönor, vilket ger en alldeles särskild smak och arom, framhåller Mihaela som är utbildad konditor i Rumänien sedan många år tillbaka.
Hon konstaterar att branschen förses med nya produkter hela tiden. Tankar finns på att utveckla sortimentet, men planen är att skynda långsamt.
– Det är viktigt att vi kommer in i arbetet på ett bra sätt så att allt flyter på samma sätt som det gjort genom alla år. Vi vill värna om traditionerna, samtidigt som det gäller att inte stå stilla. Vi tror att vi har ett spännande år framför oss.

Äkta råvaror
Kvalitet är A och O för Stefan och Michaela som aldrig vill fuska sig till framgång genom att använda annat än genuina råvaror.
– Vi använder smör i stället för margarin, äkta grädde och äkta mandel i våra bakverk. I de produkter som innehåller choklad använder vi förstås endast äkta choklad, med inga andra fetter än kakaosmör, understryker Stefan Bjäde.
Liksom Mihaela ser han framtiden an med stor spänning och tillförsikt. Även han betonar vikten av att inte ändra allt för mycket på ett vinnande koncept.
– Våra kunder ska känna sig hemma och kunna vara säkra på att de kan köpa de produkter som de alltid har gjort. Sedan hoppas vi kunna tillföra lite nya influenser som vi tror att kunderna kommer att uppskatta i lika hög grad, avslutar Stefan Bjäde och Mihaela Diaconu.

Research: Victor Salazar
Text: Örjan Persson