Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Specialist i framkant kring mekanisk tillverkning

Medarbetare på Silver Weibull svetsar i en stor metallcylinder.

Svenska maskintillverkare har i Silver Weibull Production AB en stabil samarbetspartner när det kommer till mekanisk tillverkning. Svetsning, svarvning, fräsning, arborrning, montering och värmebehandling ingår i det breda konceptet, vilket inbegriper bearbetning av både svartplåt och rostfritt.

Silver Weibull ägs av ett mindre svenskt investmentbolag och representeras via Silver Weibull Sweden AB och Silver Weibull Production AB. Verksamheterna utgår från Hässleholm där den förstnämnda bygger sockercentrifuger, maskiner och komponenter som exporteras över hela världen. Silver Weibull Production är å sin sida en mekanisk verkstad specialiserad på mekanisk tillverkning, såsom svetsning i både svartplåt och rostfritt, bearbetning i form av kantbockning, skärning, karusellsvarvning, svarvning, arborrning och fräsning. Man jobbar också med montering och värmebehandling, och tack vare ett antal närliggande samarbetspartners kan man också erbjuda ytbehandling.
– I vår roll som legotillverkare producerar vi delar och komponenter till Silver Weibull Sweden som är vår största kund och står för en tredjedel av omsättningen. Härutöver vänder vi oss förstås också till andra aktörer, inte minst maskinbyggare inom områden som livsmedel, bygg, järnväg, gruvor, infrastruktur, lager etcetera. Vi har en bred kundkrets, vilket bland annat beror på att vi är certifierade enligt ISO 3834-2, EN 1090-1 samt ISO 9001:2015 och 14001:2015,berättar Jonas Rolandsson, VD för Silver Weibull Production.

Moderna maskiner – hög kapacitet
Med en ambition om att hela tiden verka i branschens framkant genomför Silver Weibull Production kontinuerliga investeringar i maskinparken. I denna finner vi bland annat en ny karusellsvarv som kan hantera objekt på 2,5 meter i diameter och 2 meter i höjd. Den stora kantpressen har en presskraft på 400 ton, men ska inom kort bytas ut mot en med hela 640 tons presskraft. Här finns bland annat också gasplasmaskärare som kan skära i tjocklekar på upp till 200 millimeter.
– Genom att investera i moderna maskiner blir vi mer effektiva och konkurrenskraftiga, säger Jonas Rolandsson som i sammanhanget förstås också lyfter fram den kunniga och kompetenta personalstyrkan.
– De gör en enastående insats, understryker han.
– Vi har en platt organisation och har förmånen av en personalstyrka med stort engagemang. I den här branschen är det viktigt att man sköter kompetensförsörjningen. Vi vill gärna få in unga personer med stort driv, därför samarbetar vi med bland andra yrkeshögskolan i Osby och gymnasiet i Hässleholm, samtidigt som vi förstås är intresserade av andra kompetenta personer på jakt efter nya utmaningar i sina karriärer. Vi är kända för att vara en bra arbetsgivare med personal som jobbar med frihet under ansvar.

Bredd och kunskap
Silver Weibull Production servar en kundkrets som sträcker sig över hela Skåne och Småland, samt vidare uppåt i landet.
– Våra kunder värdesätter att vi äger hela kedjan – från bearbetning med olika metoder till värme- och ytbehandling. De uppskattar den breda kunskap vi besitter, säger Jonas Rolandsson som själv har ett förflutet i bolaget sedan nästan 30 år.
Han blickar gärna framåt, väl medveten om att framtiden medför stora utmaningar för såväl Silver Weibull Production som branschen i stort.
– Allt blir mer och mer automatiserat, vilket ställer höga krav på oss att hänga med i utvecklingen och anpassa vårt koncept och vår produktion därefter. I grund och botten handlar det om lönsamhet, men också om att vi som individer trivs och mår bra. Det är en förutsättning för fortsatta framgångar.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson