Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Skärande bearbetning med enorm precision

Medarbetare jobbar i maskinhallen hos Varbergs Precision.

Försvars- och läkemedelsindustrin är två av de branscher som tagit till sig Varbergs Precision AB:s skarpa koncept. Företaget, med expertis inom skärande bearbetning, levererar finmekaniska komponenter i små och medelstora serier, och kan stå för en helhetslösning kring alla förfrågningar.

Varbergs Precision är ett expansivt företag som specialiserats på skärande bearbetning. I rollen som underleverantör vänder man sig till företag i olika branscher, inte minst försvars-, fordons- och läkemedelsindustrin, med finmekaniska komponenter i små och medelstora serier. I företagets ändamålsenliga lokaler i Träslövsläge träffar vi Joakim Engelin som tog över VD-rollen i bolaget när hans far gick i pension för fyra år sedan.
– Vi tar ett helhetsansvar kring allt från prototypframtagning till färdig produkt och jobbar med enormt små toleranser och stor precision. Våra kunder brukar kontakta oss med en idé, varpå vi tillsammans med kunden utvecklar och tar fram rätt lösning i det material kunden önskar. Vi utför skärande bearbetning i de flesta förekommande material, berättar Joakim.
Han har ett förflutet i företaget. vilket startades redan 1984, sedan åtta år tillbaka och har sedan dess jobbat som både operatör och programmerare.
– Jag tycker att det är en fördel att jag har jobbat på golvet och har arbetat mig uppåt. Det skapar förtroende hos kunderna när man är produkt- och sakkunnig, konstaterar han.

Modern maskinpark
Joakim har genomfört omfattande investeringar sedan han tog över VD-rollen och eftersträvar hela tiden optimal kvalitet på de produkter man tillverkar. Det har byggt en kundkrets med uppdragsgivare som Försvarsmakten och Saab Surveillance.
– Vår ambition är att bygga långsiktiga relationer med våra kunder. De värdesätter vår långa erfarenhet av branschen, liksom vårt fokus på tydlig dokumentation, vilket krävs i en bransch där våra lösningar omfattas av många kravspecifikationer. Det finns produkter med fler än 200 sidor kravspecifikationer, upplyser Joakim Engelin och tillägger att samtliga produkter kvalitetssäkras noggrant.
I den ändamålsenliga verkstaden finns CNC-styrda svarvar och fleroperationsmaskiner samt maskiner för verktygstillverkning, slipning och andra tilläggsoperationer. Det rör sig om moderna maskiner, varav många är av senaste modellerna. Härutöver har företaget byggt upp ett brett kontaktnät med samarbetspartners inom exempelvis laserskärning, ytbehandling och värmebehandling.

Sammansvetsat team
Varbergs Precision sysselsätter idag 28 anställda, varav 22 tekniker och operatörer som jobbar i tvåskift.
– Vi har alltid satsat stort på vår personal och söker också mer eller mindre ständigt efter nya, duktiga medarbetare, Många i personalen har jobbat hos oss i hela deras yrkesliv, några så länge som 25–30 år. Vi har således mycket låg personalomsättning, samtidigt som vi strävar efter att de vi anställer ska ha stor kompetens och gärna lång branscherfarenhet, säger Joakim som överlag har en mycket stark tilltro till företagets koncept.
I Varbergs Precision finns goda utvecklingsmöjligheter för företagets personal som, likt Joakim själv, har alla möjligheter att avancera i organisationen. Nya positioner tillsätts företrädesvis via intern rekrytering.
– Vårt sätt att jobba har skapat stor trivsel hos oss och byggt ett starkt team med god sammanhållning. För oss har det alltid varit viktigt att utbilda och utveckla, alla ska känna att de är en del av gemenskapen, understryker Joakim Engelin.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson