Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Skagens svenskhotell välkomnar alla

Skagen har länge varit många svenskars favoritresmål i Danmark och genom åren har Foldens Hotel utgjort basen för svenska besökare. Med sitt utmärkta läge mitt i staden blir Foldens Hotel ett hotell för alla.

Gitte Nordmann var fortfarande ung när hon 1991 blev hotelldirektör för anrika Foldens Hotel. Hotellet, som redan då var populärt bland svenska besökare, var i stort behov av både renovering och tillbyggnad. En hel del har hänt sedan dess vilket lett till att hotellet numera har intagit en ledande position i Skagen. Med sitt centrala läge mitt i centrum, med alla Skagens berömda sevärdheter inom promenadavstånd, utgör hotellet en naturlig utgångspunkt för många nordbor.
– Självklart är det många som anlitar oss eftersom vi är ett av få året runt-öppna hotell. Vi har blivit något av Skagenbornas hotell eftersom vi hyser både restaurang och café, berättar Gitte och tillägger att man så sent som förra året även köpte Skagen Hotel.
– Ambitionen är att det ska bli ett komplement till Foldens Hotel, men med ett tydligare fokus på konferensgäster, upplyser hon.
Foldens Hotel har 50 rum fördelade mellan huvudbyggnad, annex med separata ingångar till varje rum, samt en sidobyggnad av högsta klass. Givetvis har alla rum toalett och dusch och fem av dem är helt handikappanpassade.

Året runt-destination
Foldens Hotel är mer eller mindre fullbokat hela sommaren, men det blir alltid ett och annat återbud, så enligt Gitte Nordmann är det alltid lönt att höra av sig.
– I slutet av augusti finns det alltid mer plats och Skagen är mycket vackert på hösten också, påminner Gitte.
Många ser Skagen som en sommardestination men det allt större butiksutbudet gör att orten lever och frodas hela året. Mertalet av restaurangerna och alla museer är också öppna hela året.
– Dessutom är det ju så att varje årstid har sin charm. Höststormanarna ute på grenen med meterhöga vågor är mäktiga och naturen finns ju alltid här. Faktum är att allt fler väljer att förlägga sin konferens till hösten eller kombinera den med ett julbord, säger Gitte.
Det välbesökta hotellet besöks nästan uteslutande av danskar, svenskar och norrmän. Gästerna uppskattar inte minst maten som domineras av lokala läckerheter, inte minst från havet. Till en av de mest populära rätterna hör rödspättan som blott några timmar efter att den fångats avnjuts av gästerna.

Perfekt läge
Det helt nyrenoverade Skagen Hotel, som tas i drift i mitten av juni, har 39 rum och tre lägenheter. De båda hotellen ligger på kort promenadavstånd mellan varandra och läget mitt i centrum är förstås perfekt och mycket uppskattat. Skagens museer och shoppingstråk ligger intill hotellen och ut till välkända ”grenen” kan man antingen cykla på några minuter eller ta en längre promenad – bil är inte nödvändigt.
– Vi driver verksamheten som ett traditionellt hotell men med restaurang, café och livemusik. Vi välkomnar såväl medelålders par på ferie och barnfamiljer som konfererande företag. Vår stående ambition är helt enkelt att vara ett kvalitetshotell för alla, avslutar Gitte Nordmann.

Text och research: Bengt-Olle Persson