Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Sjöman för en dag på anrika Fregatten Jylland

I jylländska Ebeltoft får vi ta del av ett stycke dansk historia. Här ligger fregatten Jylland där besökarna inte bara kan få ta del av fartygets spännande berättelser, utan också kan uppleva hur det var att verka och bo på det som idag är världens längsta träskepp.

På det som kallas Danmarks näsa på östra Jylland ligger Ebeltoft. Mitt i det böljande kulturlandskapet och med fantastiska soluppgångar över havet finner vi den pittoreska lilla okända byn som hyser en av Jyllands mest imponerande attraktioner; fregatten Jylland. På det närbelägna kontoret möter vi Lars. H Olsen. Han leder den självbärande stiftelse som förvaltar det som idag faktiskt är världens längsta träskepp.
– Jylland är en synnerligen välbevarad kvarleva från den tid fartyget byggdes för att försvara Danmark mot argsinta grannar. Fregatten började byggas redan 1857 och när den sjösattes tre år senare hade det gått åt 1 700 fullvuxna ekträd till bygget, berättar Lars.

En levande historiebok
Jylland är inte bara ett fartyg att beskåda utan också en levande historiebok där besökarna för en dag eller två kan uppleva hur livet var ombord. De får sova i särskilda hängkojer, äta skeppsmat och känna på hur det är att rulla fram de flera ton tunga kanonerna. Allt under ledning av guider som samtidigt föreläser om livet till sjöss.
– Vi erbjuder speciella skolprogram men också program för företag som vill uppleva en annorlunda konferens, upplyser Lars H. Olsen.
Att beskriva fregatten Jylland är inte lätt och framför allt är det svårt att förstå proportionerna. När fartyget användes krävdes 437 mans besättning för att få det att segla. För att lasta kanonerna och få dem på plats utgick det 360 matroser som genom disciplinerade åtgärder fick kanonerna klara för drabbning. I en helt ny utställning avspeglas de demokratiska och sociala aspekterna av dåtidens verksamhet.
– Vi visar autentiska modeller som byggts upp, varav några har tagit 8 000 timmar att bygga. En japansk modellbyggare från Örlogsmuseets modellbyggarlag ligger bakom en modell som är byggd i papper och med människohår. De är helt unika och väl värda ett besök, säger Lars och rekommenderar nyfikna att ta en titt på hemsidan.

Matros för en dag
Via ett besök på Fregatten Jylland kan man med andra ord bli matros för en dag, en upplevelse som onekligen är värd sitt pris.
– Företag på konferens kan ju välja att antingen övernatta i våra hängkojer och äta skeppsmat eller sova i en skön säng på ett förstaklasshotell. Det här är hur som helst en upplevelse som de allra flesta har råd med, säger Helle Sigh som ansvarar för utställningarna.
Hon berättar vidare att det finns många spännande historier kring ”Jylland”. Den norske kung Haakon VII var skeppsgast ombord, och såväl den norska som danska kungafamiljen anlöpte Stockholms hamn där de mötte den svenske kungen inför ett besök hos den ryske tsaren. Dessa och andra spännande historier och berättelser delges den nyfikne besökaren på Fregatten Jylland.

Text och research: Bengt-Olle Persson