Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Sifo-undersökning visar: Svenskarna tror att homestyling ökar bostadspriset med upp till tio procent

65 procent av svenskarna anser sig ha bristande kunskaper i att styla bostaden inför en försäljning. Nästan hälften är dock överens om att insatser för att visa bostaden från sin bästa sida skulle öka slutpriset med 10 procent eller mer. Det visar en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Att med enkla medel göra bostaden mer attraktiv för visningsbesökarna är en särskilt bra investering nu när marknaden är mer avvaktande. Detaljerna kan vara helt avgörande för att köpare och säljare ska kunna mötas och göra en bostadsaffär som båda känner sig nöjda med, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I undersökningen svarade 74 procent av männen och 56 procent av kvinnorna att de är dåliga på homestyling. Samtidigt tror 47 procent att det skulle kunna höja värdet på bostaden med 10 procent eller mer.
– För oss på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är det väldigt viktigt att våra kunder gör en så bra bostadsaffär som möjligt. Homestyling är ett bra sätt att få ut mer av sitt livs kanske största affär, säger Marcus Svanberg.

Fem tips – så stylar du din bostad för att få ut mer av bostadsförsäljningen:
– Snygga upp. För mycket saker på en visning kan ge ett rörigt intryck. Försök att minimera antalet möbler och prylar utan att se alltför tomt ut. Måla över eventuella avskavningar, spika fast lister och se till att bostaden är ordentligt städad.
– Var neutral. På en visning är det viktigt att så många som möjligt ska kunna känna sig hemma i din bostad. Alla har vi olika stilar och inredningsfavoriter. Därför är det bra att ge en neutral känsla. Använd exempelvis vitt, grått, svart och beigt framför mer gälla färger.
– Lys upp på rätt ställen. Genom många och svagare lampor får bostaden ett mysigare intryck utan att kännas murrigt. I sovrum och vardagsrum kan belysningen vara svagare än i exempelvis kök och hall.
Tänk på första intrycket. I hallen kan det vara bra att lägga lite extra krut. Tänd några, ljus och ställ fram gröna växter om det passar. Med en välkomnande hall får visningsbesökaren en bra första känsla som han eller hon tar med sig in i resten av bostaden.
– Glöm bullar och paprikor. Det är hög tid att avliva myten om att kanelbulldoft eller badkaret fullt av paprikor skulle få spekulanterna att lägga ett extra bud på din bostad. Var dock vaksam på andra lukter. Vädra ut och se till att städa kyl, frys och andra förvaringsutrymmen – dessa kommer garanterat att öppnas under visningen.

Tipsen kommer från Anna Wallin, homestyling-expert och grundare av företaget Homesthlm.

Källa: lansfast.se