Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Satsning på automatisering tar 70-årsjubilaren in i framtiden

Maskin hos European Springs & Pressings.
I England har Lesjöforsbolaget European Springs & Pressings gjort stora investeringar i maskinparken, bland annat i ett automatiserat system som reducerar spänningar. Detta utgör ytterligare ett viktigt kapitel i företagets 70-åriga framgångssaga.
Design & Automation Solutions och Bosch Rexroth har i ett nära samarbete med European Springs & Pressings utvecklat ett kundanpassat automatiserat system för spänningsreducering helt utifrån det brittiska fjäderföretagets unika önskemål och förutsättningar. Med det nya systemet förbättras både de tillverkade fjädrarnas livslängd och belastningskapacitet samt reducerar spillmaterial i flera olika processer.
– Vi är mycket glada över uppdraget att designa och utveckla en världsunik lösning för den ledande fjädertillverkaren på marknaden, säger Mick Stallwood, chef för Design & Automation Solutions, som är specialiserat inom avancerade tekniska lösningar och automation med hela världen som arbetsfält.
Lean production nyckeln till framgång
Sedan Lesjöfors köpte European Springs & Pressings för tio år sedan har kurvorna pekat stadigt uppåt. Företaget har haft en omsättningsökning med hela 700 procent vilket lett till både utökade produktionsytor och en 40-procentig ökning av personalstyrkan bara det senaste året.
– En viktig beståndsdel i våra framgångar är vårt fokus på ”lean production”. Automatiserade processer innebär inte bara effektiviseringar i produktionen utan visar sig också i investeringsbudgeten där vi kan räkna hem investeringen redan inom fem år, säger Michael Gibbs, chef för European Springs & Pressings i Cornwall.
Automotive – en starkt växande sektor
Effektiviseringen passar ypperligt i automotive-sektorn som är ett område med mycket stor tillväxt. Här har ytterligare betydande investeringar gjorts för att uppdatera maskinparken med ny utrustning för bland annat fjäderlindning och ytskiktsbehandling.
– Vi ser mycket positivt på framtiden och vår tydliga vision som vi kallar Industry 4.0 där vår kapacitet är helt anpassad efter framtidens tekniska utmaningar, säger Michael Gibbs.
European Springs & Pressings fyller 70 år
Under hösten firar European Springs & Pressings 70 år i branschen. Företaget startade i liten skala i södra London och har under årens lopp vuxit till en mångmiljonindustri med flera fabriker, logistikcenter och försäljningskontor i Storbritannien. Kunderna finns i alla typer av branscher, från rymdindustri till jordbruk, belysning, medicinteknik, kraftstationer, elektronik, fastigheter och automotive för att nämna några exempel.
Källa: Lesjöfors AB