Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Satsar på effektivitet i alla led

Preform har utvecklats till en stark aktör inom tillverkningsindustrin. Genom att satsa på effektivitet i alla led kan Preform erbjuda ett helhetskoncept, från prototyptillverkning till serieproduktion. Företaget har investerat cirka 46 miljoner kronor i sin maskinpark sedan 2014 och satsar på en stark sammanhållning inom arbetsstyrkan genom att arbeta i team.

Preform AB grundades 1999 och är från början en avknoppning från ESAB. Företaget förvärvades 2014 av Amir Lotfi, ägare av Amlo Group, och är verksamt inom tillverkningsindustrin och arbetar i material som svartplåt, galvaniserad plåt, aluminium, rostfritt stål och koppar.
– Vår produktionsanläggning kan hantera material med en tjocklek från 0,8 millimeter upp till 20 millimeter. Vi tillverkar allt från mindre detaljer upp till stora komplexa konstruktioner och till kundkretsen hör bland annat Toyota och Scania. Vi har både rullande serieproduktion och en styckestillverkning berättar Carina Juhlin, som är platschef.

Carina har arbetat i företaget sedan 2010, när hon kom in som svetsare. Hon har varit aktiv inom kantpressen och logistikhanteringen. Hennes engagemang och kunskap imponerade på ledningen, vilket ledde till att hon fick möjlighet att utforska produktionssidan 2016. Efter två år som produktionstekniker befordrades hon till produktionschef och sitter nu som platschef. Hon har, med andra ord, erfarenhet av många av företagets olika delar och berättar för oss om företagets utveckling de senaste åren.

En modern maskinpark
Sedan 2014 har Preform investerat cirka 46 miljoner kronor i maskinparken.
– Våra investeringar har inkluderat moderniserad utrustning, exempelvis i form av fiberlaser, stansmaskin, robotiserade kantpressar och automatiserade bearbetningsmaskiner, berättar Carina.

Preform har ett starkt fokus på att ha en effektiv verksamhet. Man arbetar även mycket med hållbarhet. I dessa tider går hållbarhet och effektivitet ofta hand i hand.
– Nya maskiner är mer energieffektiva och därmed billigare att hålla i drift, säger Carina.

Helhetskoncept
Preform erbjuder sina kunder ett helhetskoncept, som innebär att man kan vara med sina kunder hela vägen från prototyptillverkning till serieproduktion.
– Vi strävar efter att anpassa vår produktion efter kundernas specifika behov och att leverera pålitliga och högkvalitativa produkter, säger Carina.

Utöver maskinparken, fokuserar Preform även på effektivitet i sitt arbetssätt. I dagsläget sysselsätter företaget 35 medarbetare.
– Vi har stark sammanhållning och arbetar i grupper för att säkerställa kvalitet och effektivitet i varje produktionssteg, säger Carina.

Preforms mål är att låta kunderna följa med på sin resa mot att bli ett bättre och mer innovativt företag. Med en kombination av erfaren personal, avancerad teknik och en tydlig framtidsvision är Preform väl positionerat för att fortsätta sin framgångsrika resa på den internationella marknaden.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler