Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Sammanslagning formar stark legotillverkare

Tillverkningsmaskin på Västra Broby Legoteknik

När Västra Broby Legoteknik AB nyligen införlivades i Helsingsborgsbaserade Linde Metallteknik försågs regionen med en synnerligen stark spelare avseende modern metallbearbetning. Laserskärning, bockning, svets och montage ingår i det breda konceptet, vilket garanterar högkvalitativa artiklar och komponenter för traktens industriföretag.

När vi träffar Ronny Persson, platschef på Västra Broby Legoteknik AB, på företagets anläggning gör vi det på anrik mark. Anläggningen ligger på föräldrahemmets ägor som Ronnys farfar styckade upp redan 1904. Fullt så gammalt är dock inte företaget som Ronny tog över tillsammans med kollegan Lang Truong 1994.
– Vi hade fyra till sex anställda redan från början och var väldigt offensiva genom att vi tidigt investerade i moderna maskiner för bland annat svarvning, fräsning och borrning. Det är en filosofi vi har bibehållit ända sedan dess, säger Ronny Persson.

Moderna maskiner
Så sent som i juni i år förvärvades Västra Broby Legoteknik med Helsingsborgsbaserade företaget Linde Metallteknik under ledning av koncernchef Dag Richardsson. LMT sysselsätter i dagsläget ett 40-tal anställda och utför kvalificerade legoarbeten inom plåt och svets, bockning, montage, laserskärning, målning samt maskinbearbetning. Verksamheten ä ISO-certifierad enligt ISO 9001, ISO 3834, EN 1091-1 samt ISO 15085-2. Tillsammans med Västra Broby Legotekniks vassa maskinpark, bestående av bland annat moderna svarvar från Mazak, Hass och Hyundai, en femaxlad fräs och utrustning för CAM-beredning, formas ett mycket starkt koncept.
– Vi stärker vår redan starka position inom maskinbearbetning och kan genom samgåendet erbjuda våra kunder ännu bredare kompetens och högre kvalitet. Vi jobbar i både svartplåt och rostfritt och kan erbjuda legotillverkning av allt från enkla detaljer till avancerade komponenter, säger Ronny Persson som, liksom kollegan Lang Truong, alltjämt i allra högsta grad är involverad i verksamheten.

Söker personal
Såväl Västra Broby Legoteknik som Linde Metallteknik har genom åren byggt upp en stark kundkrets.
– Vi är välkända för vår höga tekniska kompetens och trygga leveranser. Ambitionen är att fortsätta göra det vi är bra på och göra löpande investeringar i ny teknik. Tack vare samgåendet med Linde Metallteknik har vi alla möjligheter att fortsätta utvecklas, framhåller Ronny.
Han konstaterar att samgåendet har gjort att efterfrågan har ökat på bolagets produkter. Därmed finns också ett behov av att nyanställa.
– Vi behöver maskinoperatörer som är bra på bland annat svarvning och fräsning, avrundar Ronny Persson och uppmanar intresserade personer att höra av sig.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson