Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Samgående stärker Nordens främsta stålgrossist

Eva Täljegård, VD för Heléns Rör AB.
Halmstadsföretaget Heléns Rör AB har en lång och gedigen historia bakom sig. Det har format ett bolag som idag betraktas som en av Nordens främsta stålrörs- och stånggrossister. Nyligen införlivades företaget i holländska Van Leeuwen Pipe and Tube Group, vilket ytterligare stärker Heléns Rör AB:s position på den nordiska marknaden.

Heléns Rör AB är sedan länge en av de ledande leverantörerna av stålrör och stånglösningar i kolstål, legerat och rostfritt stål till industrin. Företaget lagerhåller och distribuerar direkt till kunder i en mängd olika branscher, till exempel inom den mekaniska industrin, maskin-, bil-, möbel- och processindustrin. Bolaget bildades redan 1927 då grosshandlaren Paul Helén försåg traktens industrier med stål- och järnprodukter från de mellansvenska järnbruken.
– I slutet av 20-talet hade vi en omsättning på 150 000 kronor, vilket var mycket på den tiden, säger Eva Täljegård, VD för Heléns Rör AB.
Hon berättar vidare att stålproducenterna började ändra sin strategi under 1940-talet då de i allt högre utsträckning ville jobba utan mellanhänder. När Carl Helén tog över bolaget började han därför importera stål från Tyskland, vilket skulle visa sig vara ett mycket lönsamt drag. Verksamheten tog ordentlig fart och samtidigt fick Carl kontakt med tyska stål- och rörtillverkaren Benteler Werke, som idag är ett bolag med cirka 30 000 anställda.

Ny ägare
Från 1960-talet till den 1 december 2019 var Heléns Rör AB en del av Benteler AG till 75 procent och SSAB till 25 procent, men numera ingår bolaget i det holländska familjeföretaget Van Leeuwen som är en specialist på stålrör och rörapplikationer med en ungefär lika lång historia som Heléns Rör. Van Leeuwen är efter förvärvet av Benteler Distribution en av Europas ledande stålrörsdistributörer med cirka 2 700 anställda och representation på de flesta kontinenterna.
– Vi har fortfarande ett gott samarbete med Benteler Steel and Tube som leverantör. Benteler har förstås i mångt och mycket format vårt koncept och bidragit till vår starka utveckling, men vi känner att Van Leeuwen har en verksamhet och värdegrund som står närmare vår egen. De har en tydligare inriktning mot distribution och grossistverksamhet. Tillsammans med Van Leeuwen kommer vi att utveckla både verksamhet och affärer, vi är väldigt nöjda med våra nya ägare, säger Eva Täljegård.

Komplett koncept
I Sverige sysselsätter Heléns Rör AB 225 anställda. Härutöver bedrivs verksamhet i Danmark, Estland och Litauen. I ett nära samarbete med sina kunder tar Heléns Rör fram optimala och kostnadseffektiva lösningar, där de är delaktiga i allt från konstruktionsstadiet till att erbjuda effektiva produktions- och logistiklösningar. Sortimentet omfattar cirka 21 000 artiklar i form av svetsade, sömlösa och varmvalsade stålrör, stångstål, specialprofiler, rördelar och flänsar i både rostfritt och tryckkärlskvaliteter, och i en mängd olika stålsorter och dimensioner. I den egna maskinparken, eller via externa samarbetspartners, kan man kapa, grada, tvätta, trumla, blästra och laserskära produkter, och härutöver erbjuder Heléns Rör även fasning, bockning, ytbehandling, ändbearbetning, skärande bearbetning, gängning och håltagning – ett komplett koncept.

Nytta och mervärde
Lokal närvaro med global räckvidd är Heléns Rör AB:s filosofi.
– Vår stående ambition är att skapa konkret nytta och mervärde för våra kunder där rör, stång och profiler blir viktiga ingredienser för framgång, säger Eva Täljegård som ser Heléns Rör som möjligheternas bolag, där kunskapsnivån är hög och det är högt i tak.
– Personalen och dess kunskap är vår viktigaste tillgång. Många av våra medarbetare har varit oss trogna i mer än 25 år och besitter såldes en mängd specialkunskaper. Vi internutbildar kontinuerligt i syfte att hela tiden hålla oss i branschens framkant.
Framtidsvisionerna kretsar kring trygghet för såväl kunder som medarbetare och ägare, liksom att i allt väsentligt bidra till samhällsutvecklingen. Verksamheten har också en tydlig miljöprägel enligt SDG, Substainable Development Goals, vilken sträcker sig över allt från inköp av råmaterial till återvinning, transporter och eldrivna fordon.

Research: Peter Hägg
Text: Örjan Persson