Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Säker och snabb åtkomst med reparbete

Medarbetare på Ropeteam klättrar ner på utsidan av byggnaden Läppstiftet i Göteborg.

Ropeteam är ett företag i Göteborg som ägnar sig åt underhåll, inspektioner och liknande arbete på höga höjder. De välutbildade klättrarna når sina arbetsplatser genom att använda sig av rep. Det låter kanske våghalsigt, men är många gånger både säkrare och snabbare än att använda alternativa metoder.

Pelle Schakonat och Andrew Silverwood började sina yrkesbanor som anställda på en ställningsfirma. De arbetade där med att montera specialställningar på höga höjder. En del arbeten fick även utföras direkt från rep och detta ledde till att de båda certifierade sig inom yrket. Senare ledde det till att de valde att starta egen firma och satsa helt på reparbete.
– Vi såg en stor potential, då det ofta är både säkrare och snabbare att använda sig av rep än lift, kran eller ställningar och det är även mycket bättre för miljön, säger Pelle.

Säkerheten först
Det har blivit en del skriverier i tidningarna om det arbete som Pelle och Andrew utför. Reparbetare utmålas lite som våghalsar. Detta är dock en väldigt felaktig bild av hur Ropeteam och andra företag arbetar. Säkerheten kommer alltid först för de två klättrarna. Företaget har den högsta klassningen av IRATA Level 3, en internationell certifiering och certifikat i säkerhetskunnande. Som ett steg i att höja medvetenheten kring sina säkra metoder, startades Branschföreningen för svenskt reparbete (BFSR) som de är väldigt aktiva inom.
– Man kan känna sig trygg i att anlita Ropeteam, säger Pelle.

Snabbt och säkert
Ropeteams arbetsuppgifter kan variera väldigt mycket. Man utför allt från fönsterputsning och byggarbeten till underhåll och inspektioner. Gemensamt för alla uppdrag är, så klart, att de utförs på hög höjd. Det finns många fördelar med att jobba med rep framför liftar, kranar och byggnadsställningar. Utöver att det är säkrare, går det även snabbare, då man inte behöver bygga några ställningar eller köra in stora och tunga maskiner. Det kan även vara mindre kostsamt, då man exempelvis inte behöver någon personal utöver de två männen. Ropeteam får många av sina uppdrag från byggföretag och fastighetsbolag. Man har jobbat på många kända byggnader, exempelvis Karlatornet, Läppstiftet och Gothia Towers.
– Medvetenheten om kundnyttan i denna sortens arbete har exploderat de senaste fem åren, så fler och fler aktörer har börjat dyka upp, säger Pelle.

Framtidens klättrare
Pelle och Andrew brinner verkligen för klättring. Båda klättrar även på fritiden. De driver även, vid sidan av Ropeteam,ett klättergym där de utbildar nya klättrare och träningsintresserade.I framtiden blir det både satsning på klättergymmet på Backaplan och på att utvecklas inom reparbete.
– Vi jobbar för att sprida medvetenhet om klättring på olika nivåer, både professionellt och på fritiden, säger Andrew

Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler