Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Så driver du företag utan att vara företagare

Det finns många kompetenta personer i Sverige som skulle vilja driva företag men som av olika anledningar inte kan eller vågar ta steget. Här kan JBG Egenanställning erbjuda en väg framåt. JBG Egenanställning tar hand om allt administrativt arbete och låter entreprenören sköta det han eller hon är bäst på. Denne blir med andra ord både företagare och anställd – det bästa av två världar.

JBG Egenanställning har funnits sedan 2014 och är ett av bolagen i JBG Gruppen med verksamhet i hela landet och representation i Västerås, Stockholm och Gävle, samt inom kort även i Skellefteå. JBG Gruppen är en redovisningsbyrå och det var utifrån detta perspektiv som tankarna föddes på en verksamhet kring egenanställning, det vill säga ett sätt för människor att driva företag utan att faktiskt vara företagare. Tanja Eskilsson, vd och kontorschef på JBG Egenanställning i Gävle utvecklar:
– Många umgås med tankar på att starta eget, men tvekar eftersom de vill fokusera på själva verksamheten och inte på moms, löner, skatter och försäkringar. Där vill vi kunna vara med och bidra.
Tanja menar att egenanställning för många kan vara ett steg på vägen mot att driva ett bolag fullt ut. Skillnaden är att personen i fråga slipper de bitar som kan vara svåra att få grepp om när man startar eget.
– Man sköter sina jobb medan vi ser till att ekonomin fungerar och att man får sin lön. Det blir det bästa av två världar – trygghet med att ha ett stort företag bakom sig och en anställning, men friheten att driva eget och fatta egna beslut.

Alltid till hands
JBG Egenanställning ser med andra ord till att skatter och moms dras som de ska. Man bokför inkomster och utgifter och ser till att skatt och arbetsgivaravgifter dras innan lönen betalas ut.
– Jag ser oss som en verktygslåda, säger Tanja Eskilsson.
– När man har sin egenanställning ska man alltid kunna få hjälp av oss, oavsett ärende. Vi vill hjälpa våra kunder att utvecklas i sitt företagande och att de kan driva sina verksamheter på det sätt de föredrar. Vill man vara ensam ska man få det, vill man växa, ha fler kontor och anställda – då ska man få den möjligheten också.
Tanja berättar att JBG Egenanställning samarbetar med partners som erbjuder olika typer av utbildningar. Det kan handla om allt från att få i gång sin försäljning genom Vimentis Group till företagsutveckling genom Åhnly Sara.
– Det viktigaste är att vi finns där för våra kunder när de har frågor och funderingar eller vill lära sig något. Vi är bara ett samtal bort och det är inte direkt så att vi tar betalt för vår tid, utan när kunden fakturerar sina jobb, upplyser Tanja.

Älskar sitt jobb
Tanja Eskilsson har jobbat i JBG Egenanställning sedan 2018 då hon fick möjlighet att starta upp kontoret i Gävle. Sedan dess har hon arbetat med allt från vetenskapsmän och chokladtillverkare till sjuksköterskor, men störst är man inom bygg.
– Det är oerhört roligt att få följa kunderna på sina resor framåt, alla har sina egna historier och vi får vara en del av att bygga en ny. Det är därför jag älskar egenanställningen, det är både fritt och utvecklande, säger Tanja.
Hon poängterar avslutningsvis att egenanställning ju också är en möjlighet för människor med arbetstillstånd, men utan medborgaskap i Sverige. Det kan med andra ord vara en både framkomlig och tilltalande väg för ukrainare som kommit till Sverige till följd av kriget. Tanja Eskilsson tror således på en fortsatt god utveckling för JBG Egenanställning.
– Jag tror att vi genom vår nyetablering i Skellefteå ska kunna växa ännu mer. Förhoppningsvis finns vi inom en snar framtid även i Göteborg.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson