Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

PRC går som tåget!

Svetsare jobbar på ett tågspår med utrustning från PRC.

Parts & Rail Consulting startades för att man såg att det fanns ett behov av en helhetsleverantör av kompletta svets & bans utrustningar till järnvägsbranschen. Tanken med verksamheten är att göra det enkelt för kunderna att hitta allt de behöver på ett och samma ställe.

Jonas Ottosson har 36 år erfarenhet inom järnvägsbranschen. Han såg att det fanns ett behov av en helhetsleverantör för kompletta svets- och ban-utrustningar. När hans fru, Helene Eke, lämnade sin tidigare arbetsgivare tog de tillfället i akt att starta Parts & Rail Consulting, eller PRC, som det kallas till vardags.
– Vi har allt från tändstift till spårgående maskiner. På senare tid fokuserar vi även en del på anläggningssidan. Större delen av vår försäljning sker genom vår hemsida, säger Helene.

En effektiv plattform
Helene beskriver hemsidan som en plattform. Tanken med denna plattform är att ge kunderna möjlighet att optimera inköp, frakt och administrationskostnader, men även tidsbesparing, då det finns priser på alla ordinarie artiklar på hemsidan.
Den främsta fördelen är, så klart, fortfarande grundidén; att kunderna kan hitta allt de behöver på ett och samma ställe. PRC jobbar med ett antal välkända varumärken från olika delar av världen. Jonas berättar att PRC har ramavtal med några av Sveriges största aktörer, danska Banedanmark och Spordrift, Norges statliga järnvägsentreprenör. Trots att företaget är relativt ungt, har man redan ett antal agenturer.
– Den första agenturen vi fick var för brittiska STEL, som vi har ett väldigt bra samarbete med. De tillverkar bland annat rälsborrmaskiner och verktyg. Vi har agenturen i Sverige, Norge och Finland för JRMS, som tillverkar järnvägsutrustning till traktorgrävare och grävmaskiner. Vi har även agenturen för den tyska firman Möser, som tillverkar produkter som passar i vårt sortiment, säger Jonas.

Konsultroll
Kunderna består till stor del av rallare och entreprenadföretag, men också verkstäder, som beställer reservdelar från PRC. Det har gått bra för PRC sedan verksamheten kom i gång 2017. 2019 utsågs Helene till årets entreprenör i Ängelholm. En av nycklarna till företagets framgångar är den höga servicenivån.
– Vi tar ofta lite av en konsultroll när kunderna har frågor av en mer komplicerad natur, berättar Helene. Vi löser de flesta av kundernas önskemål i och med vårt breda kontaktnät av leverantörer.

Expansion av lokaler och personalstyrka
Det går så pass bra för PRC att man har växt ur sina lokaler. Därför flyttar man nu över delar av verksamheten till nya lokaler, som finns i anslutning till de befintliga lokalerna. Flytten, som förhoppningsvis kommer vara klar under hösten 2021, kommer underlätta logistiskt och samtidigt ge bättre förutsättningar för att ta emot besökare i kontorsdelen. En annan del av företagets expansion är att anställa nya medarbetare, som kommer vara stationerade i Ängelholm.
– Vi söker en person som har erfarenhet av järnvägsbranschen, men som kanske tröttnat på resandet, säger Jonas när han beskriver drömkandidaten för den nya tjänsten.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Andreas Ziegler