Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Pooler allt vanligare i de svenska trädgårdarna

Familj i pool gjord av Rubinpool.

Priserna sjunker på pooler, vilket gör att allt fler villaägare ser möjligheten att förverkliga drömmen om en egen pool i trädgården eller i anslutning till verandan. Utvecklingen är tydlig i Rubinpool AB som står för ett tilltalande kvalitetskoncept till ett riktigt bra pris.

Mikael Skarhammar och Roger Karlsson byggde var sin swimmingpool till sina bostäder på Rubinvägen i Hyllinge. Därmed var företagsnamnet kläckt när duon bestämde sig för att starta eget i samma bransch.
– När vi behövde diverse komponenter och material, såsom klor för rengöring upptäckte vi att det fanns hål att fylla på en marknad som expanderade allt mer. Grannar och goda vänner började efterfråga dylika produkter och så småningom även pooler, så det som började som en hobby är numera vårt levebröd, berättar Mikael Skarhammar som är VD i bolaget.
Året var 2008 när han och Roger Karlsson sade upp sig och startade eget, mitt i lågkonjunkturen. Sedan dess har verksamheten vuxit i takt med att allt fler efterfrågar pooler i sina trädgårdar. Idag omsätter verksamheten 25 miljoner kronor och sysselsätter sju anställda.

Brett sortiment, skräddarsydda lösningar
– Vi lever på pris, kvalitet och service, och vänder oss till kunder över hela landet, även om de flesta av naturliga skäl finns här i närområdet. Under senare år har vi även fått fler och fler danska kunder, säger Mikael Skarhammar.
Han berättar att Rubinpool är störst i Sverige när det gäller poolvärmepumpar och konstaterar att priserna har sjunkit drastiskt under senare år. Beträffade pooler företräder man ett brett sortiment med 50-60 varianter i form av allt från spabad till ovanmarkspooler.
– Vi kan även skräddarsy poollösningar efter våra kunders önskemål. Vi säljer många kvadratiska och rektangulära pooler, vilka anpassas så att vattentemperaturen kan bli upp till 40 grader, upplyser Mikael.
Kemiprodukter köps in från Danmark. Mikael och Roger importerar varor från exempelvis Tjeckien, Belgien och Spanien, medan de köper in spaanläggningar från kinesiska tillverkare. Utöver privatpersoner säljer man bland annat till diverse VVS-grossister och mindre byggföretag som uppskattar att man har många av produkterna i lager.
– Vi har alltid strävat efter att ha ett så omfattande lager som möjligt, inte minst nu under pandemin när leveranstiderna från våra leverantörer i vissa fall är längre än normalt, säger Mikael.
Såväl produkter som service håller högsta kvalitet och Rubinpool erbjuder härutöver 25 års garanti på poolstommen och sex års garanti på poollinern.

Stor efterfrågan
Rubinpool AB expanderar kontinuerligt. Efterfrågan är många gånger högre än vad Mikael och Roger mäktar med, men man gör allt man kan för att tillmötesgå alla förfrågningar. De söker mer eller mindre ständigt efter personal och samarbetar dessutom med olika entreprenadfirmor för utgrävning.
Härutöver driver de dessutom en butik i Åstorp där de säljer allt från pooler och spaanläggningar till tillbehör och rengöringsmedel. En del av produkterna hamnar i butikens fyndbod där kunderna kan göra riktigt bra affärer.
När efterfrågan dämpas under vintern säljer Rubinpool även olika inredningslösningar, så som möbler, hemmaspa och luftkonditionering.
– Vi breddar hela tiden sortimentet, upplyser Mikael Skarhammar och uppmanar nyfikna att regelbundet ta en titt på företagets hemsida.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson