Den givna mötesplatsen för svenskt näringsliv sedan 1984

Peab anlägger ny havsbotten i norska Horten

Färja utanför Horten i Norge.

Horten kommun i Norge valde Peab som entreprenör för uppdraget med att sanera och anlägga ny havsbotten i Horten hamnbassäng.

Detta är Peabs andra havsbottensprojekt i Norge. Under 2018 slutförde Peab sanering och anläggning av en ny havsbotten i Puddefjorden i Bergen.
− Projektet var intressant ur såväl teknisk som miljömässig synpunkt som ur ett samhällsperspektiv, och gav inspiration till att fortsätta med liknande uppdrag. Därför är jag väldigt stolt och glad över att vi har fått det här kontraktet, säger VD Johan Hansson i Peab Anlegg.
Del av nationellt miljöinitiativ
Uppdraget i Horten omfattar att rensa skräp från havsbotten, muddra enskilda områden, frakta bort förorenade massor till deponi samt täcka havsbotten och förebygga erosion. Totalt ska 430 000 kvadratmeter havsbotten rensas och täckas med 150 000 kubikmeter stenmassor.
Arbetet startade i oktober månad och pågår under ett år. Projektet är en del av ett nationellt miljöinitiativ, och en storskalig miljöinsats mellan Miljödirektoratet, Horten kommun, Forsvarsbygg och Horten Industripark.
− Vi kan inte vänta med att komma igång. Peab har god och relevant expertis och erfarenhet från sådana projekt på andra håll i landet, och vi ser fram emot ett bra samarbete. Detta kommer att vara en boost för Horten och för vår gemensamma miljö, säger Anders Bergsli, projektledare i Horten kommun.
Källa: Peab